Учени създадоха ваксина срещу вируса Зика под формата на лепенка

0
Вирусът се пренася от комари
Вирусът се пренася от комари

Вирусът се пренася от комари

Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са разработили безиглена ваксина срещу потенциално смъртоносния вирус Зика, който се пренася от комари, съобщава сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.

Ваксината е под формата на специална HD-МАР лепенка и не изисква инжекции.

Повечето хора могат лесно да преживеят инфекция с вируса Зика, но заболяването е много опасно за бременните жени, тъй като може да причини спонтанен аборт, мъртво раждане и вродени дефекти.

Лепенката HD-МАР доставя активното вещество на имунните клетки под кожата с помощта на хиляди микроинжекции на повърхността си.

В предклиничните изпитвания ваксината е осигурила бърза защита срещу жив вирус Зика, въздействайки на специфичен протеин, известен като NS1, който е от решаващо значение за оцеляването на патогена.

"Лепенката с ваксина предизвиква Т-клетъчен отговор, който е с около 270 процента по-висок, отколкото когато ваксината се доставя с игла или спринцовка. Можем да променим начина, по който се борим с вируса Зика, тъй като това е ефективен, безболезнен, и лесен за съхранение и прилагане метод за ваксиниране", казва авторът на изследването д-р Данушка Видесундара.

Тъй като безиглената ваксина е насочена към специфичен протеин, който играе централна роля в репликацията на семейството на вируси, известни като флавивируси, учените смятат, че подобни лепенки могат да се използват и в борбата срещу други причинявани от тях заболявания като Денга или японски енцефалит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари