Учени превръщат препарирани птици в дронове

0
Прототипът на птица-дрон лети максимум до двадесет минути
Прототипът на птица-дрон лети максимум до двадесет минути

Прототипът на птица-дрон лети максимум до двадесет минути

Американски учени дават нов живот на мъртви птици с нетрадиционен подход към изследването на дивата природа.

Екип от Института по минно дело и технологии в Ню Мексико превръща препарирани птици в дронове с цел изучаване на полета.

"Достигнахме до идеята, че можем да използваме мъртва птица и да я превърнем в дрон", каза ръководителят на проекта д-р Мостафа Хасаналян, цитиран от БТА.

Препарираните птичи дронове, които се подлагат на изпитания в специално построена клетка в университета, могат да се използват за по-добро конструиране и модели на летене на ята. Това от своя страна може да се приложи в авиационната индустрия, каза Хасаналян.

"Ако научим как тези птици управляват... енергията помежду си, можем да го приложим в бъдеще в авиационната индустрия с цел пестене на енергия и гориво", каза той.

Докторантът от университета Брендън Херкенхоф фокусира изследванията си върху оцветяването и ефективността на полета. "Направихме експерименти и установихме, че са нашите самолети с фиксирани крила прилагането на определен цвят може да повлияе на ефективността. Убедени сме, че същото е валидно и при птиците", каза той.

Прототипът на птица-дрон лети максимум за двадесет минути, така че следващият етап от изследването на специалистите е как да удължат полета и да направят тестове в природата, сред живи птици, каза Хасаналян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари