Земята е на прага на пет катастрофални климатични промени

1
Задействането на тези промени ще отприщи опасни и всеобхватни щети за хората и природата
Задействането на тези промени ще отприщи опасни и всеобхватни щети за хората и природата

Задействането на тези промени ще отприщи опасни и всеобхватни щети за хората и природата

Много от най-сериозните заплахи за човечеството приближават, тъй като въглеродното замърсяване нагрява планетата до все по-опасни нива, предупреждават учени. Пет важни естествени прага вече рискуват да бъдат преминати, според доклада Global Tipping Points, а още три може да бъдат достигнати през 2030 г., ако Земята се нагрее с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Задействането на тези промени няма да доведе до излизане извън контрол на температурите през следващите векове, но ще отприщи опасни и всеобхватни щети за хората и природата, информира NOVA.

„Повратните точки в системата на Земята представляват заплахи от мащаб, с който човечеството никога не се е сблъсквало“, коментира Тим Лентън от Института за глобални системи към Университета на Ексетър. „Те могат да предизвикат опустошителни ефекти на доминото, включително загуба на цели екосистеми и капацитет за отглеждане на основни култури, с въздействие върху обществото, включително масово разселване, политическа нестабилност и финансов колапс.“

Сред рисковите повратни точки са срутването на големи ледени покривки в Гренландия и Западна Антарктика, широкото размразяване на вечните ледове, смъртта на кораловите рифове в топлите води и срив на едно атмосферно течение в Северния Атлантик. Учените предупреждават, че има голяма несигурност около това кога подобни системи ще се променят, но докладът установява, че няколко от тях може скоро да се присъединят към списъка.

Предупреждението идва, докато световните лидери са на срещата на върха за климата Cop28 в Дубай. Докладът за повратната точка, изготвен от международен екип от 200 изследователи и финансиран от Bezos Earth Fund, е последният от поредица от предупреждения за най-екстремните ефекти от изменението на климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    До 1
    Абе тъп трол кумуняски, я виж кой кумунярски мумии бяха на "бала на тамлиерите"? Зам. президентката Идиотова, Янка синдикатката, Ълена псевдоастроложката и прочее червени гниди...
  • 4
    1
    ахаха да сигурно
    Пак лъжат от америка масоните сатанисти. Нищо не става, само всяват страх в глупците. Искат да спрат всякаква енергетика и всички държави да станат подчинени и напълно зависими на това, което масоните диктуват. Само те да командват, парите да са само в тях и да могат да спират всичко само с едно-две цъквания на мишката. Затова искат да чипират хората, искат всичко да стане дигитално, да премахнат физическите пари и всички пари да станат дигитални. Човек трябва да се сети в колко магазина като отиде искат да ги накарат да се регистрират за някакви карти с имената им, акаунти, отстъпки и т.н. Така ти правят дигитален профил, за да те следят от какви работи се интересуваш и да ти пращат подобаващи реклами. Всичко е един голям, дигитален "сенчест профил" (shadow profile... look it up on the internet). После и социална кредит система като в Китай. Постоянно орязване на свободите, не можеш да си сложиш соларни панели, после ти забраняват какво можеш да говориш понеже ако кажеш на някой педерунгел с пола, че не е жена, а мъж, който се прави на жена и не искат да участваш в техните лудости и делюзии те уволняват от работа и животаа ти става още по-труден. Отиваме не към комунизъм ами към нещо много по-страшно от комунизъм. Дистопия. Дано поне това с климатичните глупости дето Света Грета на Климатичните Промени проповядваха да беше истина и да се разцепи земята и всички да измрат... ама уви не.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари