Учени: Континентите не са 7, а 8

0
Вече трябва да добавим в учебниците нов континент
Вече трябва да добавим в учебниците нов континент

В началото на тази година бе потвърдено съществуването на осми континент - Зеландия.

През изминалата седмица екип изследователи се върнаха от експедицията си, за да разкрият тайните на изгубената земя, пише в. "Телеграф". В учебниците пише, че на Земята има 7 континента.

Вече трябва да добавим и Зеландия. Площта му е 4,9 млн. кв. км. и 94% от нея са под вода. Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската задморска територия Нова Каледония. Вече е потвърдено, че Зеландия отговаря на четирите критерия за континент - сушата се издига достатъчно високо, има три вида скали - вулканични, метаморфни и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.

Каква обаче е причината сушата да бъде погълната? Проби Учените, които изследваха Зеландия, разкриват, че са взети множество проби от повърхността му. Открити са и древни фосили, които пък потвърждават теорията, че земята на Зеландия не е била толкова дълбоко под вода винаги.

Всъщност част от флората и фауната й са успели да "мигрират" към Австралия. Преди около 80 милиона години обаче мощни земетресения и вулканични изригвания са способствали за потапянето на континента.

Като са пробили сонда в дъното на океана на дълбочина от 1219 м, учените са успели да съберат голямо количество седиментни проби, които ще ни разкрият и останалите тайни на геологическите процеси, които са протичали в региона преди 80 млн.години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари