Учебниците от 8 до 12 клас ще бъдат достъпни безплатно онлайн

0
Достъп до електронните учебници в платформата имат учениците, учителите и родителите чрез акаунтите си в edu.mon.bg
Достъп до електронните учебници в платформата имат учениците, учителите и родителите чрез акаунтите си в edu.mon.bg

Достъп до електронните учебници в платформата имат учениците, учителите и родителите чрез акаунтите си в edu.mon.bg

Всички учебници за учениците от 8. до 12. клас ще бъдат достъпни за безплатно ползване в „Дигиталната раница“ от следващата учебна година. В момента в платформата са налични учебниците от 1. до 7. клас, които по закон са безплатни.

Това стана ясно по време на работна среща между експерти от Министерството на образованието и науката и регионалните управления по образованието, посветена на „Дигиталната раница“, която се изгражда по проект „Образование за утрешния ден“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съобщиха от ведомството.

Достъп до електронните учебници в платформата имат учениците, учителите и родителите чрез акаунтите си в edu.mon.bg. Те могат да ползват учебниците за съответния клас, в който учи ученикът.

„Дигиталната раница“ е ключов инструмент, с който даваме на всеки потребител в системата - учители, ученици и други ползватели, достъп до дигитални ресурси, а с течение на времето и до все повече дигитално съдържание“, каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. По думите ѝ политиката на МОН е от една страна цялата система да бъде обезпечена с дигитални ресурси, а от друга да се даде възможност на учителя да бъде творец – сам да създава електронно учебно съдържание като използва ресурсите в „Дигиталната раница“.

Предвижда се хиляди учители да бъдат обучени да си служат с платформата в следващите месеци.

Една от дългосрочните цели е обучението на учениците да стане персонализирано. „Дигиталната раница“ дава възможност за това чрез създаване на интерактивни уроци. Те съдържат упражнения, задачи, игри, които дават информация как всеки ученик възприема урока, с какво се справя добре и къде има пропуски.

Платформата дава възможност за разработване и на интегрирани уроци между няколко предмета.

Предвижда се „Дигиталната раница“ да бъде адаптирана и за ученици със специални образователни потребности. По проекта вече е осигурена техника за училища за деца със сензорни увреждания като четящи устройства и устройства за възпроизвеждане на звук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Даскал Тони
    Едно уточнение : "Всички учебници.." е неправилно да се употребява. Става въпрос само за учебниците по общообразователните предмети. По специалите предмети за професионалните гимназии няма учебници! Не се пишат, не се издават, не се продават. Защото не е изгодно...
  • 2
    1
    Ant 123
    Кои са авторите на безплатния учебник по Родинознание?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари