Убиха лидер на "Ислямска държава"

0
Абу Набил
Абу Набил

С въздушен удар от изтребители Ф-15 е убит лидер на “Ислямска държава” (ИД) в Либия, обяви Пентагонът, дни след като мишена на подобна атака бе екзекуторът на джихадистите в Сирия Джон Джихадиста, предаде АФП.

Ройтерс цитира източници, според които ударите били нанесени по югоизточното предградие Фатая на град Дерна, контролирано от ИД.

Абу Набил, известен още като Уисам Наджм абд Зайд ал Зубайди, е смятан за високопоставен лидер на джихадистите в Либия и бе говорител на групата, когато тя съобщаваше за екзекуциите на християни копти в Либия, пише Труд

Кук посочи, че операцията в нощта срещу събота била планирана преди атентатите в Париж в петък вечерта с най-малко 129 убити, за които отговорност пое ИД. Това не била първата US атака срещу терористи в Либия, но за първи път мишена на ударите бил лидер на ИД в страната. Според Пентагона смъртта на Абу Набил ще намали възможностите на джихадистите в страната, включително за вербовка на нови членове.

След удара с ракети от дронове в нощта срещу четвъртък по Джон Джихадиста в сирийската “столица” на ИД - Рака, САЩ обявиха, че имат основание да вярват, че британецът Мохамед Емуази, екзекутирал поне 8 западни заложници, е убит.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари