Турция и Русия договарят 36 изтребителя Су-35

0
Турция е близо до постигането на споразумение с Москва за закупуване на изтребители Су-35
Турция е близо до постигането на споразумение с Москва за закупуване на изтребители Су-35

Турция е близо до постигането на споразумение с Москва за закупуване на изтребители Су-35, както и съвместно производство на някои компоненти от самолетите, съобщиха източници от Анкара на турското англоезично издание Daily Sabah.

Турски и руски представители обсъждат подробностите за продажбата на общо 36 изтребителя Су-35 в Турция, два месеца след посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в международното авиационно и космическо изложение МАКС на летище „Жуковский“ край Москва.

Източниците добавиха, че официалните представители също обсъждат възможното участие на Турция в производството на някои компоненти от изтребителите, включително прецизни оръжия и боеприпаси.

При посещението на МАКС-2019 на 27 август на Ердоган бяха показани най-новото поколение руски стелт самолети - изтребителите Су-57, изтребителите Су-35, военни хеликоптеруи Ка-52 и транспортни хеликоптер Ми-38.

Скоро след посещението на Ердоган Сергей Чемезов, ръководителят на руския държавен производител „Ростек“, заяви, че биха желали да продадат на Турция военен самолет за въздушно превъзходство, ако Анкара "изрази желанието си".

Турция влезе в остри противоречия със САЩ заради сделката си с Русия за ракетните системи С-400. САЩ отстраниха Турция, която е член на НАТО, от своята програма за изтребители F-35 в отговор на покупката на Анкара. Вашингтон твърди, че С-400 са несъвместими със системите на НАТО и излага F-35 на възможен руски шпионаж. Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за съюза и не се отказа от сделката, припомня изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари