Турски геолог с тревожна прогноза за силен трус

4
Проф. д-р Доган Перинчек разкри сеизмичния Бермудски триъгълник на Турция
Проф. д-р Доган Перинчек разкри сеизмичния Бермудски триъгълник на Турция

Проф. д-р Доган Перинчек разкри сеизмичния Бермудски триъгълник на Турция

Вчерашното земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер станало в Бига, до протока Дарданели, предизвика голяма паника в целия окръг Чанаккале, Северозападна Турция.

Докато земетресението беше директно усетено в града, района и дори в Североизточна Гърция, в Бига от седмици се случваха десетки малки земетресения.

Инженер-геологът от университета "18 март" в Чанаккале проф. д-р Доган Перинчек акцентира от години към линията Бига-Чан-Байрамич, в окръг Чанаккале. Скорошните земетресения и конкретно, това от вчера, в района на Бига бяха много осезателни за цялата провинция. Последните земетресения с магнитуд 2,2, 2,5 и 2,7 по Рихтер бяха предвестници на това силно земетресение.

През последните години, проф. д-р Доган Перинчек се фокусира повече върху Бига и заяви, че Бига, Чан и Байрамич са сеизмичният "Бермудски триъгълник" на Турция, пише Марица.

Професорът допълни, че трябва да се внимава за нови земетресения, които могат да се случат тук. Перинчек алармира, че последната увеличена сеизмична активност в региона може да предизвика още по-голямо земетресение в линията Бига-Чан-Байрамич.

На въпрос: „Дали това е предвестник на голямото земетресение, което се очаква в Мраморно море?“, Перинчек отговори: „Няма да предизвика това земетресение, но може да предизвика друг голям трус, който вероятно ще се случи на линията Бига-Чан-Байрамич.

Трусът ще бъде значителен и ще се усети осезателно в съседна Гърция и дори в България.“

Над 150 микроземетресения са станали в район Бига на окръг Чанаккале, при Дарданелите от 4 февруари до днес, заяви минарата седмица деканът на инженерния факултет на университета "18 Март" (ÇOMÜ) в Чанаккале и директор на Центъра за изследване и приложение на земетресенията, проф. д-р Толга Беклер.

Възможно е да се каже, че в резултат на тези напрежения се появява нов разлом, образуван от множество малки земетресения.

Беклер допълни, че една от най-важните причини за тази концентрация е увеличаването на регионалните или локални подземни напрежения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари