Цирк "Балкански" издигна високотехнологично шапито без колони

3
Разработката е отнела 6 месеца, върху която са работили 4 италиански инженери
Разработката е отнела 6 месеца, върху която са работили 4 италиански инженери

Иновация в цирк "Балкански"

Високотехнологично шапито без колони, които ограничават зрителното поле, издигна в софийския парк "Възраждане " цирк "Балкански". Според управата на цирка преместваемото съоръжение е уникално не само за България, но и за света, съобщи БТА.

По принцип пътуващите циркове, издигат своята шатра (шапито) посредством две или четири колони (гринди), които държат платното и позволяват монтажа на циркови реквизити, обикновено за въздушни номера. Световноизвестните италиански майстори на циркови конструкции Карло и Умберто Анчески са разработили за цирк "Балкански" нов вид циркова конструкция - тип "арки". Различното от съществуващите днес е това, че те не са поставени успоредно, а на кръст за по-голяма стабилност при екстремни метеорологични условия. Тази иновация е единствена по рода си в света и е по идея на главата на цирковата фамилия Александър Балкански и техническия директор Николай Балкански, информира трупата.

Разработката е отнела 6 месеца, върху която са работили 4 италиански инженери, внедрени са 14 нови метода в различните фази на монтажа, демонтажа и превоза, проведени са стотици компютърни симулации за изпитване.

В съобщението на цирка се казва, че съоръжението отговаря на всички експлоатационни стандарти на ЕС, сертифицирано е с TÜV и е производство 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари