ЦИК ще обсъди казуса с хартията за бюлетината от машините за гласуване

0
Първото насрочено заседание на Комисията за следващата година е за 5 януари
Първото насрочено заседание на Комисията за следващата година е за 5 януари Снимка: БГНЕС

Първото насрочено заседание на Комисията за следващата година е за 5 януари

Предстои Централната избирателна комисия да обсъди казуса с хартията за бюлетината от машините за гласуване.

На 22 декември - ден преди парламентът да отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс - в ЦИК обсъждаха как да отговорят на писмено запитване от печатницата на БНБ за реквизитите и защитите на машинната бюлетина.

ЦИК обаче, не постигна мнозинство, за да изпрати отговори на поставените въпроси, информира БНР.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева се аргументира с факта, че измененията все още не са влезли в сила и трябва внимателно да бъдат обсъдени:

"От това, което аз съм прочела и съм се запознала от информация в медиите, доколкото разбрах, машинната бюлетина трябва да има същите реквизити като хартиената бюлетина. Което означава, че за отпечатаната от машината, т.н. "машина бюлетина" ЦИК трябва да вземе решение какво ще бъде съдържанието на лицето и на гърба на тази бюлетина, включително за защитите, които евентуално трябва да бъдат предвидени, за които отново се предвижда да има такива с изменението на закона, който не е влязъл в сила. Моето мнение е, че на този въпрос не можем да дадем в момента отговор, докато не разгледаме какви са нашите задължения след влизане в сила на закона и не вземем решение как ще бъде приложен този текст на закона и какви ще бъдат реквизитите на машинната бюлетина".

Първото насрочено заседание на Комисията за следващата година е за 5 януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари