Цигани направиха гето на един от най-красивите плажове в Бургас

0
В тази "Обетована Земя" не припарва даже полиция
В тази "Обетована Земя" не припарва даже полиция Снимка: Флагман

В сърцето на града има един плаж, на който много малка част от бургазлии някога са пристъпвали – ивицата в ромското гето Комлука.

Мнозина определяха това място за „най-добрия плаж на Бургас“, който по напълно обясними причини остава дълбоко изолиран за обикновените хора, пише Флагман.

Там никога няма вълни – морето е като огледало, заради пристанищните съоръжения наоколо, казват морските вълци. Ивицата е дълга над 1,5 км. и при всички положения би се превърнала в любимо място на хиляди бургазлии, ако зад нея не бе издигнато ромското гето, чиято най-свирепа част, тази, която плаши дори органите на реда, се е самонастанила точно пред плажната ивица.


Плажната ивица е дълга над 1,5 км., а дюните продължават почти до сградите в дъното на снимката. Всичко това може да бъде изчистено и превърнато в красив плаж

Ромите са обсебили огромна територия и сякаш са заплюли това място единствено за себе си. Положението там очевидно излиза извън контрол, защото вече второ лято голяма част от циганите, живеещи в Комлука не искат да ходят на този плаж заради агресивните си събратя и се преместиха на Централния плаж на Бургас и пространството около Моста.


В края на ивицата циганите са направили собствено "рибарско пристанище"

Екип на медията се е промъкнал до Обетованата земя, за да установим на какво е заприличала райската плажна ивица. За уточнение – да стигнеш дотам не е никак лесна задача. Няма пряк достъп, освен през гетото.


Морето на плажа в Комлука винаги е като огледало

Влезли са през портала на база, намираща се в близост до Бургаската корабостроителница. Всички складове там са изолирали прекия излаз към морето с преградни съоръжения с бодлива тел и камери. „Няма как да опазим продукцията си. Циганите идват на големи тумби, ако я няма тази ограда не можем да ги спрем, ще ошушкат всичко“, споделят охранителите на един от големите обекти в района.

Установява се правотата им, след като екипа излиза на плажа. В района има няколко изоставени сгради, които са разбити, тухлите и железата са изнесени и мястото, което при всички други положения, би струвало милиони, изглежда като след бомбардировка.



Хигиената на плажната ивица е в отвратително състояние. Навсякъде са разхвърлени множество боклуци – бутилки от бира, опаковки от храни, дори дамско бельо и сутиен.

Директно върху плажа има изградени над 50-ина дървени и керпичови къщички, а собствениците им са помъкнали всякакви боклуци, което създава усещането, че се намираш на градско сметище, а не на плаж. В края на ивицата има и дузина рибарски лодки, а наоколо щъкат патки, няколко овце, коне и кокошки.



От медията припомнят, че отдавна съществува идеята Бургас да оползотвори по-ефективно райското място около Комлука.  Плановете са в близките години 10 години да започне поетапното изселване на обитателите в ромското гето, след което там да се изградят модерни комплекси, които да имат пряк излаз към морския плаж.

Стъпки в тази посока се направиха и на последната сесия на Общинския съвет в Бургас, когато местните парламентаристи одобриха план за разрешение на улиците в гетото. Това е елегантен метод да се съборят всички бараки и незаконни постройки.



В същото време по информация на Флагман през последната година са осъществени няколко сделки за изкупуването на сериозни парцели в този район. Група бургаски бизнесмени са се активизирали и са готови да изкупят на всяка цена предложените им площи в района. 















Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари