Цецка Цачева: Тъжно е да се изнасят проблемите в Брюксел

0
Тя коментира становището на члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев
Тя коментира становището на члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт и определи като тъжен опита Брюксел да бъде ангажиран с проблемите й.

Тя коментира, цитирана от БНР, становището на члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, адресирано до нея като министър, до Европейската комисия и до инспектората на съвета, за нерегламентираната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов в офиса на Гергов.

"Становището има за цел да стимулира провеждане на професионална и обществена дискусия и установяване на етични стандарти, както и подпомагане на съответните държавни институции при осъществяване на техните правомощия. Следването на прозрачни и справедливи процедури за проверка на почтеността на магистратите при наличието на основателни съмнения, е гаранция за поддържането на доверието в правосъдието", написа Калпакчиев, който очаква становището му да послужи на министър Цачева и на прокурорската колегия, които имат правомощия, да поискат проверка и процедура за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Калпакчиев се обърна към министъра и Европейската комисия след като Висшият съдебен съвет отказа да се занимава с казуса, самият главен прокурор обяви, че не смята, че е направил нещо лошо, а Инспекторатът към ВСС започна проверка по сигнал от неназован подател с изричното уточнение, че фактите и данните от проверяваното няма да бъдат огласени.

Цачева определи като тъжно изнасянето на проблемите в Брюксел, вместо те да бъдат решавани във Висшия съдебен съвет.

"Има хора, които считат, че това е начинът, по който следва да се решават проблемите на съдебната система. Бих казала и обратно - без проблеми на съдебната система, те не биха могли да съществуват", коментира Цачева в Плевен, където беше за празника на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари