Цените на основни храни в Турция падат със 7%

4
Това се случва, след като Ердоган намали ДДС от 8% на 1%
Това се случва, след като Ердоган намали ДДС от 8% на 1% Снимка: AP

Както Dunavmost съобщи по-рано, в Турция ДДС на основни храни падна на 1%.

„Съгласно нашата програма за опростяване на системата на ДДС, ние намаляваме данък добавена стойност върху основните хранителни продукти от 8% на 1%“, обяви президентът на Турция Ердоган във видеообръщение.

Промяната ще важи за основни продукти като брашно, ориз, тестени изделия, месо, риба, чай, кафе, вода, мляко и млечни продукти, сирене, яйца, масла, захар, плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и др.

„Борбата с инфлацията изисква пълна решимост, вяра и жертва“, подчерта Ердоган, като каза, че правителството предприема стъпките, които е обещал за тази цел.

"Новият ход представлява 7% отстъпка за хранителните продукти", каза той, цитиран от Марица.

Заявявайки, че продуктите с намален ДДС до 1% ще имат значителна тежест в инфлационната кошница, Ердоган посочи, че намаляването на данъците означава ще се намали и инфлацията в страната.

В Турция беше регистрирано 48,69% увеличение на потребителските цени през януари, обяви статистическия институт на страната.

Централната банка на страната преразгледа инфлационната прогноза за 2022. Очаква се годишната инфлация да достигне 23,2% до края на 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари