Цените на храните ще се повишат заради горивата

0
Производители и търговци прогнозират ръст в цените на основни стоки и на транспортните услуги
Производители и търговци прогнозират ръст в цените на основни стоки и на транспортните услуги Видео: NOVA

Производители и търговци прогнозират ръст в цените на основни стоки и на транспортните услуги

Ново поскъпване на основните стоки и услуги заради ръста при горивата. Това прогнозират производители и търговци, след като цените на бензина и дизела тръгнаха ударно нагоре през последните седмици. Най-сериозен ефект се очаква на пазара на храни и основни стоки, които купуваме, както и при транспортните услуги.

От лятото досега литър гориво поскъпна с близо 30 ст. спрямо пролетните месеци. Очакванията са поскъпването при горивата бързо да се отрази в крайните цени на основни стоки и услуги, които използваме. Ударът първо ще усетим на щандовете на хранителните магазини, тъй като транспортът и логистиката са основна част от себестойността на тези продукти. В началото на есента цените на храните отново тръгнаха нагоре – ръст се усеща най-вече при месото, оризът, захарта, както и повечето плодове и зеленчуци. С колко поскъпването на горивата ще ускори инфлацията на щанда – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по NOVA.

Още в първите дни на есента Бети Станимирова отчита ръст на цените на основните стоки, които купува. Основно поскъпването усеща при покупките на хранителни продукти.

„Хлябът, олиото, сиренето, са много скъпи. За да пестим пари, купуваме по-малко неща”, обясни жената.

Ударът по семейния бюджет ще се засили още повече заради поскъпването на горивата, прогнозират експертите. В момента литър бензин А-95 се продава средно за 2.87 лв., а литър дизел – за 2.89 лв. В много бензиностанции в страната обаче цените на колонката минават 3 лв., а прогнозите са, че този ръст ще продължи през следващите месеци.

„Това, което наблюдаваме през последния месец, е увеличаване на цената на бензина с 10 ст., а на дизела – с около 13 ст. – което означава ръст при бензина – с 3 %, а при дизела – с около 5%”, обясни Добрин Иванов от АИКБ.

Разликата в цените на колонката вече се усеща от шофьорите. А съвсем скоро ще се отрази и на щанда – при цените на основните стоки, които потребителите купуват, пресмятат икономистите.

„Със сигурност ще се отрази на цените, тъй като знаете един от основните компоненти на инфлацията (индекса на потребителските цени) е именно енергийните ресурси. Те участват в цялата структура на производството и съответно влияят на нейната цена. Спадът на инфлацията ще се забави или ще се обърне в обратната посока”, коментира икономистът Стоян Панчев.

Според бизнеса засега няма реална причина ефектът от по-скъпите горива да се пренесе по веригата. И припомнят, че преди година – и бензинът, и дизелът са били с по-високи цени. Въпреки това очакванията са за бърз ръст и на щандовете у нас заради разликата на колонката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Тъй, тъй
    А горивата се вдигнаха заради? Заради? Продажното ни правителство! Даваха евтин РУСКИ бензин и дизел на украинците, а ние ще духаме супата, както винаги! Правителство, което милее повече за Украйна отколкото за България – няма да го бъде дълго! Предателството ВИНАГИ се е наказвало със смърт!
  • 18
    1
    aha
    Нали миналата година като стана литъра 3лв ги бяха вдигнали заради високите горива. После паднаха до 2,40. Сега отново се върнаха на 3лв и отново ще ги вдигате. Май малко изнаглявате.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари