Цените на храните тръгнаха нагоре

0
Какво поевтинява? Пъпешите и дините, зелените чушки и морковите
Какво поевтинява? Пъпешите и дините, зелените чушки и морковите

Какво поевтинява? Пъпешите и дините, зелените чушки и морковите

Цените на храните на едро се повишават. Индексът на тържищните цени тази седмица се повишава с 0,93 на сто, предава БНТ.

Заради сезона цените на плодовете и зеленчуците логично трябва да падат. Оранжерийните краставици обаче поскъпват с близо 18 на сто. Поскъпва също пилешкото месо, а кравето сирене достигна 11,30 лв. за килограм на едро. Какво поевтинява? Пъпешите и дините, зелените чушки и морковите.

На два от селскостопанските пазари в Пловдив оранжерийни краставици трудно се намират, но и отгледаните на открито не са по-евтини.

Иван Кисьов - производител: "Цената варира от три, четири, до пет лева. Зависи от качеството".

Иван Кисьов е малък земеделски производител и обяснява, че зад поскъпването на парниковите краставици с близо 18% стоят обективни причини, свързани най-вече с горещините и големите климатични промени през това лято.

Иван Кисьов: "Чак когато преминат тези аномалии в температурите, които са високи, тогава ще дойде всичко на мястото си. Тоест ще има по-голямо производство, по-високо качество и ще паднат цените".

Актуалните данни от анализа на държавните институции за поевтиняване на някои сезонни плодове и зеленчуци на едро обаче не съвпадат със сметките на купувачите по пазарите.

Според производители регистрираното от статистиката поевтиняване може да се дължи най-вече на големите магазини, които могат да си позволят да продават и на цена дори по-ниска от тази на борсата.

При млечните продукти през втората половина на август цените се запазват относително постоянни. Пилешкото месо и малотрайните колбаси също са в групата на продуктите „нито по-скъпо, нито по–евтино, но най-добре да се купи на промоция“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари