Цената на петрола спада под натиска на пандемията

1
Нарастващата честота на COVID-19 в Европа затъмнява перспективите за търсене на суровината
Нарастващата честота на COVID-19 в Европа затъмнява перспективите за търсене на суровината

Цените на суровия петрол намаляват в търговията във вторник на фона на опасенията от нарастващата честота на COVID-19 в Европа, което затъмнява перспективите за търсене на суровината.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време се търгуват по 63,97 долара за барел, което е с 0,79 долара (1,01%) под цената в края на предходната сесия. В понеделник тези контракти поскъпнаха с 0,09 долара - до 64,62 долара за барел, съобщи Money.bg.

Цената на майските фючърси за американския еталон WTI за май при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 60,81 долара за барел, което е с 0,75 долара (1,02%) под нивото в края на търговията в понеделник. Вчера тя се покачи с 0,12 долара (0,2%) - до 61,56 долара за барел.

Инвеститорите се опасяват, че бавният темп на ваксинацията срещу коронавирус и въвеждането на нови карантинни мерки в няколко европейски държави, включително Франция и Италия, ще повлияят негативно на и без това слабото търсене на петрол, пише Trading Economics. Допълнителен отрицателен фактор е укрепването на долара и ръста на американските акции.

Миналата седмица цената на Brent се понижи с 6,8%, WTI - 6,4%, като и двете марки показаха най-голям спад от октомври.

Анализаторът на Think Markets Фавад Разазада вярва, че търсенето ще се подобри, тъй като ограниченията за пътуване ще се облекчат през следващите месеци, но "въздействието ще бъде компенсирано до известна степен от увеличените запаси от петрол".

"ОПЕК + постепенно ще отслаби производствените ограничения, докато добива на шистов петрол в САЩ вероятно ще нарасне благодарение на атрактивните цени на петрола", каза той.

Данните на американската компания за услуги петролния сектор Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на броя на действащите петролни платформи в САЩ миналата седмица с 9 единици - до 411 съоръжения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари