Цената на PCR теста гони 200 лева

0
Огромни опашки се извиха пред частните лаборатории заради пътуващи за Гърция
Огромни опашки се извиха пред частните лаборатории заради пътуващи за Гърция Снимка: Пламен Стоименов / Труд

Продават ли се на "Кулата" отрицателни тестове за COVID-19?

Морето в Гърция вдигна цените на PCR тестовете. Между 170 и 190 лева вече струват пробите за коронавирус с ускорен срок - резултатите излизат до края на деня, в който е взет секрет. Заради многото българи, пътуващи за южната ни съседка, в лабораториите могат да се запазят часове най-рано за след седмица. С предимство обаче се ползват хората, които са готови да платят почти двойно за тест с ускорен срок.

Проверка на “Труд” установи, че в голяма част от лаборатории, посочени от външно министерство, тестове за Гърция не могат да се направят. Причината е, че в държавните университетски болници, както и във ВМА, “Пирогов”, болница Лозенец, РЗИ-София, Александровска и др. не се прави PCR по желание. Т. е. от списъка с 36 лицензирани лаборатории (Гръцките власти искат задължително тестовете да са направени в такива) остават 23 в цялата страна.

Цените на PCR тестове, чиито резултати излизат след 48 часа, са от 80 до 120 лева. Изискване на гръцките власти е тестът да не е направен по-рано от 72 часа преди пътуването. На бланката, която се получава, датата е на деня, в който е взета пробата.

Много от частните лаборатории искат и допълнителни 10-20 лева за превода на резултатите на английски, който е задължителен.

Няколко частни лаборатории предлагат семейни тестове или пул тест, като цената е 120-140 лв. за трима или четирима членове на фамилията. Така се спестяват между 280 и 340 лв.

Частни линейки също участват в бизнеса с PCR тестове. Столична фирма мощно се рекламира в социалните мрежи с предложение за вземане на проби в дома. Услугата вдига с още 30-50 лв. цената на тестовете.

Бърза схема. Фалшификатите се търгуват по 40 евро

Съседите плашат с пълно блокиране

Фабрика за фалшифицирани документи за отрицателен тест на коронавирус спретнаха и продават експерти на границата Кулата - Промахон, съобщават гръцки медии.

Според репортаж на телевизия “Мега” засилените проверки на граничния пункт през последните седмици са показали, че има тактически план за продаване на отрицателни тестове на туристи срещу 30-40 евро, които искат да преминат границата.

Тези, които имат вече оригинални PCR тестове за К19 в ръцете си, които не са от сертифицирани лаборатории, ги препращат на други, които променят името на пациента, за който се предполага, че е бил тестван за коронавирус.

След установената злоупотреба гръцките власти взеха решение да признават тестове само от 100 лицензирани лаборатории на Балканите. Гърците са в шок и обсъждат дори пълно блокиране на входа в Гърция през ГКПП-Промахон.

Следствие

Край на еднодневните турове до Бяло море

Изискването на гърците да се влиза в тяхната държава с PCR тест, направен до 72 часа сложи край на бизнеса с еднодневните турове на Бяло море. Практика в предишни години бе масово хората от региона да прескачат до Гърция за ден. Туроператори разхождаха почиващи в Банско до Гърция за ден-два.

“Няма как да се пътува, защото един тест струва 100 лева, превод на английски от сертифициран преводач се калкулира още поне 12 лева. Този голям разход обезсмисля пътуването за един ден до Бяло море, казва ни Здравка Чимева, туроператор от Благоевград.

В момента лабораториите в Благоевград правят PCR тестове на цена от 100 лева на човек. До преди месец цената беше 127 лева, сега има лятно намаление.

От лабораториите ни съобщиха, че за деца, независимо на каква възраст, няма намаление, нито пък имат пакетните семейни оферти или други. Има запитвания, хората се интересуват, но засега няма опашки за тестове в Благоевград.

Няма и услуга бърз PCR тест, най-бързият излиза за 48 часа.

Това отказа масово жителите на Пиринско да ходят до Гърция. А тези, които са решили да ходят за 7 дни, още умуват. И на тях им излиза скъпо, защото най-евтиният пакет за 7 дни нощувка в Гърция за двама души излиза около 600 лева. Минимум 400 лева трябва да плати едно четиричленно семейство и за тестове.

От външно министерство

Карта показва как да пътуваме

На официалния сайт на МВнР от вчера функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на границите.

Интерактивната карта e достъпна по два начина - от начална страница в червения банер “Коронавирусът - как ще пътуваме”, както и от всяка една друга страница от структурата на сайта - горе в дясно, под иконата “Дипломатически представителства”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари