Църквата „Свето Възнесение Господне“ в Караманово става на 150 години

0

150 годишен юбилей ще отбележи храмът „Свето Възнесение Господне“ в село Караманово.

Кулминацията на празника е предвидена за 20 май, когато ще бъде отслужена архиерейска света литургия от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в съслужение със свещенослужители от епархията. В продължение на век и половина църквата се явява като закрилник на християнската вяра, поколения българи са прекрачвали прага на храма, за да запалят свещичка за здраве и да се помолят за по-добри дни на близки и роднини. В този ден празничен църквата със сигурност ще се окаже тясна за всички, които искат да се поклонят и да се помолят пред иконите, които са безмълвни свидетели на превратностите на времето.

Храмът „Свето Възнесение Господне“ е проектиран и изграден от Колю Фичето съвместно с майстори-строители от Брацигово. Градежът на църквата започва веднага след изграждането на прочутия мост над река Янтра край Бяла. След като получават покана за градежа част от строителите се насочват към Караманово. Владеейки до съвършенство каменоделството и познавайки качествата на местния камък, строителите за по-малко от година издигат църквата. Храмът отваря врати през далечната 1868 година. Погледната от птичи поглед, църквата прилича на кръст. През годините са запазени всички икони, които са одухотворени и блестят от красота, съхранили блясъка на златния варак. В западната част може да си видят балконът и стълбите, които водят към него. През 50-те години на миналия век оттам са се носили песнопенията на църковния хор. Още от самото начало на съществуването в църквата са се провеждали учебните занятия на килийното училище. Стотици момичета и момчета от селото са овладявали българската азбука, учили са се на четмо и писмо. На източната стена на храма до ден днешен е запазена малка плоча, на която е обозначена с абсолютна точност надморската височина на населеното място – 79,84 метра. В десния западен ъгъл на двора, на най-високото място, се издига камбанарията.

От началото на годината по инициатива на кмета на селото Бисер Блажев и църковното настоятелство стартира и дарителска кампания за отбелязване на годишнината. Една от целите беше да се закупи и монтира нова камбана, защото старата беше спукана. Но благороден жест на семейство Надя и Илия Тодорови от София, преобърна представите на организаторите за добротворство и любов към родното място.  Мъжът на средна възраст е родом от Караманово, но от десетилетия се преместил да живее в столицата. Без никакви предварителни уговорки той решил да подари на храма нова камбана. „Това е най-голямото дарение, което църквата е получила в навечерието на годишнината. Камбаната тежи 70 килограма и струва повече от 3000 лева“, уточни секретарят на читалищното настоятелство Румяна Николаева. В дарителска книга се записва всеки благороден жест, дори ако сумата е два лева. В списъка на дарителите досега са  включени повече от сто души. За нуждите на църквата вече са закупени свещници, кадилница и кръст.  Извършени са е поредица от неотложни ремонтни и възстановителни дейности.

„Честването е предшествано с поредица от мероприятия, с които се отбелязва годишнината“, сподели Румяна Николаева. Всички тържествени прояви преминават под патронажа на кмета на община Ценово д-р Петър Петров. В средата на миналата седмица отец Михаил отслужи водосвет за здраве и успех по повод 25-та годишнина от основаването на земеделската кооперация „Старт 93“. В деня на славянските първоучители Кирил и Методий в храма се събраха десетки жители на Караманово, за да отдадат заслужена почит на главния майстор-строител на църквата Марин Денев и дарителите, участвали в градежа на Божия дом. През почивните дни пет деца от селото на възраст от две до единадесет години бяха кръстени и получиха Свето свидетелство.  Катерина, Божидара, Илиян, Мартин и Кристиян влязоха в християнския свят и взеха първото си причастие. По традиция на 17 май, когато се отбелязва храмовия празник Свето Възнесение Господне и популярен като Спасовден, ще се организира празнична света литургия и курбан за здраве и берекет за всички жители на Караманово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари