Църквата почита Св. Иван Рилски Чудотворец

1
Иван Рилски е смятан за небесен закрилник на българския народ
Иван Рилски е смятан за небесен закрилник на българския народ Снимка: БНР / архив

Иван Рилски е смятан за небесен закрилник на българския народ

Българската православна църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец, който е смятан за най-великия български светец и небесен покровител на българския народ.

Светецът е роден около 876 г. в село Скрино, край днешния град Дупница. Постъпил е в манастира "Св. Димитрий" във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Посветил е живота си на пълна самота, молитви, пост и лишения.

Обикалял е много места из българските територии, докато се установил в Рила, където останал до края на живота си и основал Рилския манастир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари