Църквата почита паметта на Свети апостол Тома

0
Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му
Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му

Днес православната църква почита паметта на Свети апостол Тома.

Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, тъй като според една от версиите много приличал на Христос.

Тома живял в Галилея по времето на Иисус. Хората го познавали като изкусен художник. Когато видял чудесата на Спасителя, повярвал в него и го последвал. Станал негов ученик, но не винаги разбирал думите на Учителя и често се съмнявал в тяхната истиност. В отговор на съмненията му, Иисус веднъж му казал: „Тома, ти повярва в мен, защото ме видя. Блажени са тези, които не са видели, а повярваха!”.

В деня на Петдесетница хвърленият от апостолите жребий отредил Тома да проповядва в Партия, Мидия и Индия. Много време прекарал там светия отец. Много премеждия и чудеса го споходили. Много хора обърнал към светата вяра, между които и тамошната царица Мигдония и сестра ѝ Терцияна, царският син Азан и знатният сановник Сифор.

Отдаден на мисионерска дейност, св.Тома единствен от учениците на Иисус не присъствал на погребението на Божията Майка. Но затова пък пръв открил свещената одежда на Богородица и известил за нейното Възнесение. Последните години от живота си апостолът прекарал в Индия. Като укрепил Христовата вяра, той построил църква. За неин свещеник определил Сафор, а Азан станал дякон в храма.

Свети Тома умрял мъченически, жестоко убит от злите езичниците. Скърбящите му ученици го погребали го подобаващи почести. Скоро след смъртта му жестокият цар на Индия приел новата вяра. А в Мидия и Партия възтържествувала Църквата над прогнилото езичество, тъй както в Индия.

Днешният празник е ден на архитектите, строителите и зидарите.

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари