Църквата е позволила деца да бъдат изнасилвани от свещеници!

0
Кардинал Джордж Пел, призна, че католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани
Кардинал Джордж Пел, призна, че католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани

Един от най-висшите съветници на папа Франциск - австралийският кардинал Джордж Пел, призна, че католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници във вековете, съобщи БТА, като цитира "Асошиейтед прес".

Кардиналът даде показания по видеоконферентна връзка от хотел в Рим пред Кралската комисия за институционен отговор на сексуалните посегателства над деца, която заседава в Сидни, Австралия. На първите редове в залата в Сидни имаше двайсетина австралийци, пострадали от такива посегателства.

Адвокат Гейл Фърнис, която помага на комисията, зададе на кардинала въпроси за реакциите на Ватикана в скандала, както и за действията на Пел в Австралия в отговор на жалбите на сексуални посегателства.

Кардиналът заяви: "Не съм тук, за да защитавам незащитимото. Църквата допусна огромни грешки и работи, за да ги поправи". Той призна, че често основателни оплаквания за сексуален тормоз от достоверни източници са били отхвърляни при скандални обстоятелства.

Кардинал Пел е най-високопоставеният представител на Ватикана, който дава показания във връзка със скандала, отбелязва "Ройтерс".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари