Трябва ли учениците да бъдат оценявани за поведението си?

3
Примерите за насилие над деца и учители са безброй, коментират от синдикат „Образование“
Примерите за насилие над деца и учители са безброй, коментират от синдикат „Образование“

Примерите за насилие над деца и учители са безброй, коментират от синдикат „Образование“

СиндикатОбразование“ излезе с позиция по повод засилващата се агресия в българското общество, в която настояват за въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината.

"България днес е обхваната от последствията на моралната разруха от последните десетилетия. Крахът на традиционните ценности руши имунната система на гражданското общество. Налагания с години култ на мутрите и чалга културата, разбива традиционните християнски добродетели. Вече десетилетия неограничената и обхваната от порока свобода манифестира в българското общество, медии и училище. И взима своите жертви – нашите деца и пораснали ученици.

Примерите за насилие над деца и учители са безброй.", коментират още от синдиката.

Трябва ли учениците да бъдат оценявани за поведението си и ще промени ли това качеството на образованието?

"Първата инстанция в една социална верига е семейството и ако тя е нарушена, ако семейството е абдикирало, както или неглижира образованието и възпитанието на детето и очаква това да се случи само и единствено в училището, няма как оценяването на поведението в училище с оценка да промени каквото и да било." Това каза в ефира на Радио Кърджали Виолета Богданова, психолог и педагогически съветник на Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Кърджали в отговор на въпроса дали учениците могат да бъдат оценявани за поведението си в училище и ще подобри ли това качеството на образованието.

"Аз лично смятам, че от всяко нещо може да се извлече нещо добро, всяка добра практика, всеки добър пример.", допълни още Виолета Богданова и посочи пример с образователната система в Германия, в която учениците се оценяват комплексно.

"Считам, че оценяването на поведението ще спомогне до известна степен както за подобряването на учебния процес. Считам също, че ще подобри и качеството, защото по този начин ще стимулира и мотивира както учениците, така и учителите.", коментира още Виолета Богданова.

Трябва ли учениците да бъдат оценявани за поведението си?

Разнопосочни са мненията на родители по този въпрос.

"Не смятам, защото като цяло оценките в училище в момента за мен са напълно фиктивни, учителите са тотално дискредитирани и нямат никаква свобода да упражняват каквото и да е възпитание върху поведението на децата, родителите са изтървали изцяло ситуацията..." Така отговори един от запитаните родители и допълни, че оценяването на поведението ще е напълно фиктивно.

Друга майка подчерта, че трябва да се оценява поведението на учениците, защото, според нея, по този начин ще се регулира напрежението, стреса и натиска от други ученици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ЯИН
    Не става ясно какво ще последва за учениците,чиито оценки на поведението ще са ниски.Поредната недомислица,но пък заявка,че " нещо" правим.А какво е НЕЩОТО?
  • -7
    2
    Ъъъъ
    Кой точно ще оценява поведението ми? Даскала, който не влиза в час без да е на три ракии ли? Или истерична климактеричка друсната с ксанакс и прозак едновремено. Извинявайте ама в МГ-то преди години една клинично луда беше преподавател по музика, че и класен. И като казвам клинично луда, жена със съответното диспансеризиране в лудницата, с ясни и конкретни епикризи. Пак добре, че колегите и я хванаха още на първата година. И то по сигнал на децата. Тия ли ще оценяват поведение?
  • 10
    1
    Свободен
    Да и да повтарят ако са с лошо поведение и с шестици,защото акъл се получава с учене, но човекът го прави възпитанието му.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари