Трябва ли да се притесняваме от земетресенията във Вранча?

0
За Вранча се наблюдава цикличност на сеизмичната активност през около 40 години, каза сеизмологът Пламена Райкова
За Вранча се наблюдава цикличност на сеизмичната активност през около 40 години, каза сеизмологът Пламена Райкова Видео: NOVA

За Вранча се наблюдава цикличност на сеизмичната активност през около 40 години, каза сеизмологът Пламена Райкова

„Няма за какво да се притесняваме – земетресението, което вчера бе регистрирано в района на Вранча беше с умерен магнитуд от 4,2 по скалата на Рихтер. То не е необичайно, в този район се регистрират често такива събития”. Това заяви доц. Пламена Райкова от отдел "Сеизмология и сеизмично инженерство" в БАН в ефира на NOVA.

По думите ѝ за Вранча се наблюдава тип цикличност през около 40 г. „В Стражица имаше слабо земетресение, в този район са наблюдавани силни земетресения, в последните 20 г. се регистрират слаби земетресения. Всяка страна има своите сеизмични огнища, поясни Райкова.

Относно система за ранно предупреждение през мобилните телефони, тя обясни, че за момента има няколко чуждестранни системи за предупреждение за земетресение. „Те предупреждават 10 до максимум 30 секунди преди труса. За България подобни системи не са много сигурни, защото при нас огнищата са много плитки и това предупреждение 5-10 секунди, ако човек тръгне да бяга, вероятно ще бъде на стълбите по време на самия трус”, обясни Пламена Райкова. Земетресенията са обичайно явление”, допълни тя, разяснявайки структурата на земята.

При земетресение най-важното е хората да са спокойни, да няма паника. Да застанем до стена, която е стабилна, но не срещу библиотека, защото може да ни затисне, посъветва доц. Райкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари