Тристранката не постигна съгласие за минималната работна заплата

0
Социалните партньори не се разбраха нито за 650 лева минимална работна заплата, нито за 24 лева компенсация
Социалните партньори не се разбраха нито за 650 лева минимална работна заплата, нито за 24 лева компенсация

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Тристранката обаче не успя да постигне единодушно съгласие по нито една от двете точки в дневния си ред - първата за минималната работна заплата от 650 лева, а втора - за компенсацията от 24 лева на ден.

В точка първа от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на минималната работна заплата за страната.

С проекта се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2021 г. да стане 650 лв., което е в изпълнение на Управленската програма на правителството (2017-2021 г.)

Предложеният размер на минималната работна заплата е определен от актуализираната Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г., приета с Решение на Министерския съвет от декември 2019 г.

Нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите.

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление.

Синдикалните организации подкрепят предложението, а работодателските организации – не подкрепят увеличението на минималната работна заплата.

В точка втора от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

Целта е да се предостави приоритетно навременна подкрепа за запазване заетостта на работниците и служителите в предприятия, преустановили стопанската си дейност в резултат на пандемията.

Предвижда се за изплащане на компенсациите да кандидатстват работници и служители в неплатен отпуск във връзка с наложени от държавата ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, като лицата имат право на компенсация за не повече от 60 дни.

При продължителност на работния ден от 8 часа компенсацията е в размер на 24 лева на ден за периода на неплатения отпуск на осигуреното лице, като в случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално.

Очакваният брой лица, които ще получат компенсации при условията и реда на Постановлението, е над 32 500. Необходимите финансови средства за изплащане на компенсациите по Постановлението ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв.

НСТС не постигна единодушна подкрепа по проекта на Постановление. Социалните партньори подкрепят предложената мярка с изключение на КНСБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари