Трима се борят за генерален секретар на Съвета на Европа

0
Комитетът на министрите ще проведе поотделно интервютата с кандидатите
Комитетът на министрите ще проведе поотделно интервютата с кандидатите

Комитетът на министрите ще проведе поотделно интервютата с кандидатите

Трима мъже, сред които настоящият комисар по правосъдието Дидие Рейндерс и бившият президент на Швейцария Ален Берсе, са кандидати за приемник на хърватката Мария Пейчинович-Бурич начело на Съвета на Европа, обяви днес организацията, цитирана от Франс прес.

Бурич - бивш министър на външните работи на Хърватия, генерален секретар на съвета от 2019 година и твърд защитник на човешките права и на демокрацията, реши да не се кандидатира.

Нейният мандат, който изтича през септември, беше белязан от кризата в отношенията с Русия, чиято връхна точка беше изключването на Москва от Съвета на Европа през март 2022 г., след нападението над съседна Украйна.

Страните членки на организацията, общо 46, имаха срок до вчера да предложат кандидатури, като обикновено те са на бивши външни министри или премиери, съобщава БТА.

Шейсет и пет годишният либерал Дидие Рейндерс, бивш белгийски министър на отбраната и ексминистър на външните работи, вече се е кандидатирал през 2019 година в конкуренция с Бурич.

Социалистът Ален Берсе, на 51 години, е бил два пъти за президент на Швейцарската конфедерация – през 2018 година и през 2023 година. В края на декември той напусна този пост, на който се редуват за по една година всички членове на 7-членния Федерален съвет, като едновременно с това запазват министерските си постове.

Третият кандидат е 50-годишният естонец Индрек Саар - социалдемократ, министър на културата на страната си от 2015 до 2019 година.

Комитетът на министрите ще проведе поотделно интервютата с тримата кандидати през март 2024 година, като ще определи и окончателния списък, който ще бъде предаден на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, се пояснява в съобщението на Съвета на Европа, цитирано от АФП.

След това Парламентарната асамблея ще избере генерален секретар, което се очаква да стане през юни. Петгодишният мандат на новия генерален секретар ще започне на 18 септември.

Съветът на Европа има за своя основна мисия защитата на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, като основно се опира на Европейския съд за правата на човека - най-висшата съдебна инстанция за европейските граждани. Също така чрез препоръките и заключенията на специализираните комисии работи за предотвратяване на мъченията и борбата с корупцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    До Аз
    В България може,а в Европа не? Защо така? То ако беше ДС само е добре.Сигурно има и други работи :-) :)))
  • 1
    2
    Аз
    От ДС не може братчед!
  • 2
    1
    Предложение
    Предлагам Наско генерала....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари