Три европейски държави са против доставките на турски дронове за Украйна

2
Три страни са издействали вето на закупуването с европари на "Байрактар"-и за Украйна
Три страни са издействали вето на закупуването с европари на "Байрактар"-и за Украйна Снимка: Getty Images

Три страни са издействали вето на закупуването с европари на "Байрактар"-и за Украйна

За блокиране на доставките на турските дронове "Байрактар" от страна на Евросъюза, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Това е станало след намесата на Франция, Гърция и Кипър. Турските дронове трябваше да бъдат закупени и след това предоставени на Украйна.

Според дипломатически източник в Брюксел, цитиран от "Катимерини", постоянните делегации на Гърция и Кипър в ЕС отдавна са показвали индикации, че се подготвя голяма поръчка от Турция, която е трябвало да бъде финансирана от фондовете на Общността, предназначени за покриване на спешните нужди на Украйна.

Когато се е потвърдило, че тя наистина включва доставка на системи от трета страна, постоянните представители на Гърция, Кипър и Франция са направили така, че процедурата да бъде отменена, отбелязва гръцкото издание.

"Катимерини" се позовава и на други добре информирани източници, които потвърждават за ветото за закупуването с европейски средства на турски безпилотни летателни апарати и артилерийски ракети "Байрактар" за нуждите на Украйна.

Гръцкото издание цитира и информация на Politico, която посочва, че ветото е наложено на Укзаседанието на Комитета по политика и сигурност на Европейския съюз, проведено по-рано тази седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари