„Това беше аларма“: Защо САЩ ни санкционират за корупция, а Брюксел отчита напредък

0
Днес в Европейския парламент се проведоха дебати за наложените от САЩ санкции срещу шестима българи заради корупция
Днес в Европейския парламент се проведоха дебати за наложените от САЩ санкции срещу шестима българи заради корупция Снимка: AP

Евродепутати обвиниха Европейската комисия (ЕК), че не води ефективна борба с корупцията.

В четвъртък в Европейския парламент се проведоха дебати за наложените от САЩ санкции срещу шестима българи заради корупция. В същото време в редовните доклади на ЕК пише, че България отбелязва напредък.

Дебатите бяха предложени от председателя на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопес Агилар, социалист от Испания. Той попита еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон, социалист от Швеция, как американските санкции променят оценката на ЕК за борбата с корупцията в България. В докладите на Брюксел редовно се отбелязва напредък и не се споменават посочените от САЩ проблеми, пише радио Свободна Европа.

На 2 юни от Службата за контрол на чуждестранните активи оповести списък с лица и фирми, на които налага санкции по глобалния закон „Магнитски“. Това бяха Васил Божков заедно с 58 негови компании, Делян Пеевски - с 6, и Илко Желязков, който беше член на Бюрото за контрол на СРС и няма собственост в дружества. На други трима българи и семействата им беше забранено да влизат в САЩ.

ЕС е силно притеснен от налагането от САЩ на санкции срещу европейски граждани, особено без предварителни консултации, отговори еврокомисарката Илва Йохансон. Тя каза още, че след този случай ЕС и САЩ са заздравили своето сътрудничество по санкциите.

В нито един доклад до момента не са констатирани нещата, за които говорят американските власти. Защо?“, попита Елена Йончева от БСП. Тя припомни, че в доклада на ЕК се говори за напредък, а САЩ говорят за предлагане на подкуп на действащ политически лидер

Кой е този политически лидер, госпожо комисар?“, попита Йончева.

Илва Йохансон не отговори, но каза, че Европейската комисия е разработила нов механизъм и всяка година изготвя доклади за върховенството на закона, включително и борбата с корупцията.

Всяко едно евро по Плана за възстановяване и развитие трябва да отиде за възстановяване и нито един цент не трябва да стигне до джобовете на корумпираните“, Йохансон.

Еврокомисарката каза, че вече има действаща Европейска прокуратура, която ще си сътрудничи и с трети страни.

Тя вече установи канали за комуникация с партньорите от САЩ. Комисията ще подкрепи това сътрудничество“.

Евродепутати от различни партии обвиниха Еврокомисията, че не се справя с корупцията в страните членки. „Санкциите от САЩ трябва да ни събудят, защото има проблем във функционирането на ЕС“, каза либералката от Нидерландия Софи инт Велд.

Ситуацията в България е много по-лоша от това, което пише в докладите. Санкциите постигнаха своя ефект. Поне американците правят нещо, докато европейците бездействат“, каза Даниел Фройнд от германските зелени.

Санкциите на САЩ бяха аларма“, каза французинът Франсоа-Ксавиер Белами от Европейската народна партия. Той призова ЕС да засили борбата с корупцията, но такива случаи да не се използват за политически цели.

Илхан Кючюк от ДПС защити своя съпартиец Делян Пеевски. „Нашите партньори са дълбоко подведени. Подведени от един кръг „Капитал“, начело с олигарха Иво Прокопиев“, каза той и повтори версията, която ДПС и близките до Пеевски медии тиражират и в България.

Ангел Джамбазки от ВМРО обвини колегите си и Еврокомисията, че откриват корупциясамо в държави, чиито правителства не ви харесват. Това са вечните набедени – България, Унгария, Полша, Словакия“.

В писмено изказване по темата Радан Кънев от „Демократична България“ каза, че санкциите „ясно показват, че антикорупционните механизми в България не работят. Нещо повече – че механизмите за гарантиране на Върховенството на правото в ЕС са, поне засега, неефективни“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари