Топлофикация - Русе ще изгаря пластмасови боклуци

0
Според шефа на Топлофикация - Русе изгарянето на пластмасови боклуци било по-екологично от складирането им на открити площадки, където се разлагали
Според шефа на Топлофикация - Русе изгарянето на пластмасови боклуци било по-екологично от складирането им на открити площадки, където се разлагали

Според шефа на Топлофикация - Русе изгарянето на пластмасови боклуци било по-екологично от складирането им на открити площадки, където се разлагали.

Горивата, които изгаряме в производствената си дейност при преработката си минават през множество очистващи съоръжения и в димът, който излиза от нашите комини съдържа много по-малко вредни вещества, каза Севдалин Желев

Използването на това гориво ще ни позволи да стабилизираме цената на услугата, заяви инж. Желев

Горивата, които изгаряме в производствената си дейност при преработката си минават през множество очистващи съоръжения и в димът, който излиза от нашите комини съдържа много по-малко вредни вещества, каза Севдалин Желев

Директорът на „Топлофикация“- Русе инж. Севдалин Желев относно ползите за града при оползотворяването на отпадъци при производството на енергия.

- В последните дни се говори за намерението на Вашето Дружество да използвате в енергийния си микс и отпадъци. Разкажете ни повече.

- Нашето инвестиционно намерение не е да изгаряме безразборно несортирани отпадъци, а да произвеждаме електро и топлоенергия от предварително детайлно сепарирани боклуци. Това е т.нар. RDF, което представлява специално отделена смес от материали, отличаващи се с по-висока горимост в сравнение с компонентите в общия поток отпадъци. В този тип отпадък попадат най-вече хартия и пластмаса.

Положителното за нас е, че технологията за изгаряне на RDF е значително по-ефективна в сравнение с изгарянето на въглища, тъй като при нея се произвеждат по-голямо количество топлинна и електроенергия със същото количество гориво. Използването на това гориво ще ни позволи да стабилизираме цената на предлаганата услуга.

- По какъв начин ще се снабдявате с това модифицирано гориво?

- За целта в момента сме в процес на въвеждане в експлоатация на сепарираща инсталация, която разработихме изцяло с участието и безрезервната помощ на български специалисти. Идеята е сметта, която се събира от боклукчийските камиони в града да постъпва в нашето съоръжение и отпадъците, които могат да бъдат изгорени от нас да бъдат отделяни и сепарарирани и след това пренасочвани директно към Топлофикация.

- Няма ли „Топлофикация Русе“ ЕАД да замърсява околната среда, горейки отпадъци?

- Отново бих искал да подчертая, че няма да горим безразборно отпадъци, както се опитва да се внуши на местната общественост.

В никакъв случай няма да станем по-големи замърсители на околната среда, тъй като прекалено малка част от енергийния микс, използван от Дружеството, ще бъде именно този модифициран отпадък. Далеч по-полезно е отпадъците да се оползотворяват в производствената ни дейност, отколкото да се оставят на открити площи да се разлагат и да носят зарази в района. Освен това в нашите инсталации за горене на въглища, разполагаме с множество пречиствателни съоръжения, които очистват отделяните вредни газове и това е поредното доказателство, че е далеч по-екологично ние да оползотворяваме тези отпадъци, отколкото да се трупат на открити площадки.

Сепарирането на битови отпадъци, последващото обработване на рециклируемите материали и внедряването на полученото гориво в производството на енергия е модел, който от много години се използва в множество развити европейски страни и до момента никой не се е оплакал от вредни въздействия. Напротив, всички отбелязват позитивите от внедряването на тази технология в енергийните Дружества.

- Как ще убедите обществеността в твърдението си, че Вашите действия са по-екологични?

- Ние ще изгаряме RDF напълно контролирано, РИОС непрекъснато следят всички наши екологични показатели. Горивата, които изгаряме в производствената си дейност при преработката си минават през множество очистващи съоръжения и в крайна сметка димът, който излиза от нашите комини съдържа много по-малко вредни вещества в сравнение с това, което се случва, когато отпадъците се складират на открити площадки и се оставят да се разлагат без никой да се грижи за тяхното понататъшно оползотворяване.

- Ще допълните ли нещо за финал на нашия разговор?

- Необходимо е хората да разберат, че горенето на RDF няма вредни въздействия и всъщност представлява един ефективен и по-евтин начин да се изпълняват изискванията на Европейския съюз за ограничаване на депонирането на битови отпадъци. Целият този процес е строго регламентиран от българското и европейското законодателство и институциите следят изключително внимателно абсолютно всичко, отнасящо се до спазването му. Поради това е напълно, невъзможно, който и да било да си позволи да излезе от рамките на законоустановените граници.

Ако гражданите на град Русе искат да дишат чист въздух и отпадъците в местното депо да не се запалват, е много по-добре те да бъдат третирани и след това изгаряни в нашата инсталация, все пак тя ще е специално пригодена и ще е с надеждни пречиствателни съоръжения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • -4
  8
  еколог
  Бедният русенски ТЕЦ няма никаква рехабилитация. На всичкото отгоре горят и боклуци. Толкова ли нямат пари да купят въглища от Стара Загора или от Украйна?
 • 0
  7
  Откровен
  Тати.каза.че.щеми.купи.колело. Ама.друг.път
 • 10
  6
  Добрата фея
  Като казахте боклуци – защо не започнете от ГЕРБ? Така или иначе скоро ще изгорят...
 • -4
  5
  тттттъп
  Навсякъде в Европа се горят отпадъци, не пишете глупости. Нашата ТЕЦ е по-екологична от други подобни в страната!
 • 6
  4
  до инженера
  Пълни глупости са, че технологията на възобновяемите източници още не е развита достатъчно за да се използва. Друг е въпроса, че това е в развитите държави, от които ние сме изостанали с около 50 години, а по отношение на манталитета, дори и с векове (по спомени около 5 века и продължаваме да изоставаме). От друга страна въпросните развити държави без проблем изгарят всякакви отпадъци за производство на електроенергия и топлина. Само, че това става като се съблюдават редица екологични изисквания. Не знам дали и у нас ще постъпят така или типично по балкански ще скатаят в името на печалбата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Баба ми викаше:
- Стани, сине, военен! Докат разберат, че си идиот, ша си майор! Докат са начудят кво та праат - пенсионер...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари