"Топлофикация Русе": Готови сме на ефективен протест, ако не се промени Планът за затваряне на въглищните централи

5
Севдалин Желев определи затварянето на въглищните ТЕЦ в следващите 3 години като убийство за българската енергийна независимост
Севдалин Желев определи затварянето на въглищните ТЕЦ в следващите 3 години като убийство за българската енергийна независимост Снимка: Фейсбук

Севдалин Желев определи затварянето на въглищните ТЕЦ в следващите 3 години като убийство за българската енергийна независимост

След разпалването на дискусията между партиите за това какви ангажименти сме приели пред Европа относно затварянето на въглищните централи, засегнатите дружества се обявиха остро против плановете за ликвидиране на въглищния отрасъл до 2026 година.

Основният довод на засегнатите е, че все още в България не са изградени достатъчно алтернативни източници на енергия, които да обезпечат повишеното търсене на енергия и недостигът, който ще се получи, ако централите бъдат затворени преждевременно. Според представители на бранша необмисленото затваряне на въглищни мини и ТЕЦ-ове с основно гориво въглища ще създаде огромна социална криза, изкарвайки стотици хиляди българи от пазара на труда. Според засегнатите е необходимо максимално дълго да се използват въглищата като национален ресурс, който ни гарантира енергийна независимост.

Целият въглищен сектор е готов на ефективни протестни действия, ако планът за Възстановяване и устойчивост в частта си за закриване на въглищните централи не бъде променен! За Европа енергийният преход трябва да е справедлив, плавен и „Никой да не бъде изоставен“, което означава при взимането на решения да се съблюдават интересите на всички засегнати страни и да не се оставя някой бранш да „гине“ за сметка на интересите на друг. Ако Планът за възстановяване и устойчивост се реализира, както е одобрен, вероятно България ще наруши и трите основни правила, защото според така одобрения план преходът ще бъде рязък и несправедлив за всички засегнати страни. Едни ще бъдат облагодетелствани, а други ще бъдат буквално хвърлени на боклука.“, каза инж. Севдалин Желев изпълнителен директор на Топлофикация Русе, съобщиха от дружеството.

Експертът напомни, че през зимата въглищните централи подсигуряват не само отопление и битова гореща вода за стотици хиляди български домакинства и учреждения, а и произвеждат над 60% от електрическата енергия. По думите му това е и причината дружествата да не се ликвидират умишлено. Според инж. Севдалин Желев трябва да се даде достатъчно време на всяко дружество, за да извърши своята енергийна трансформация и смяна на горивния микс.

Топлофикация Русе вече прави стъпки за диверсификация на горивния микс чрез въвеждане в експлоатация на мощности, използващи биомаса и природен газ за производство на енергия. Трансформацията изисква огромни инвестиции и време. Със сигурност няма как да преустановим изцяло използването на въглища до 2026 година. Да, ще намалим използваните количества значително, но няма как в толкова кратки срокове напълно да спрем да разчитаме на въглища за производство на енергия. Ако направим това, значително ще намалим производството на енергия, което не мисля, че е опция предвид увеличеното потребление през последните години.“, каза инж. Севдалин Желев изпълнителен директор на Топлофикация Русе.

Директорът на Топлофикация Русе определи затварянето на въглищните ТЕЦ в следващите 3 години като „убийство за българската енергийна независимост“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Гост
    До 3: И бай Mангау няма инсталация за горене на гуми, ама това не го спира.
  • 3
    6
    Русенец
    ".....в България не са изградени достатъчно алтернативни източници на енергия, които да обезпечат повишеното търсене на енергия и недостигът". - И какви алтернативни източници на енергия искате? АЕЦа отиде у девета глуха. На новите ни приятели не им хареса идеята, че за да го докараме на цена ще трябва да плащаме за уран на руснаците. Соларните панели са опция само за дневното потребление. Нощем няма къде да складираме тока и се получава голям дисбаланс. Вятъра с перките не е много рентабилен, защото малко да падне скоростта на духане и енергията намалява на трета степен. Трябва ВЕЦ, ама струва много пари, а и нямаме такива реки, като в Русия. Има решение с кинетични инерционни акумулатори, но са скъпи. Дават ли ви се пари?
  • -3
    5
    до 3
    Там е работата, че нямате инсталация за горене на отпадъци. Хайде като работещ в ТЕЦ-а да ми кажеш, от какво гориво се получава кафяв дим, жълт дим, червен дим, бял дим? Защото аз живея в пряка видимост до ТЕЦ-а и съм снимал комините. Та, горите отпадъци, че пушек се вдига. Въглища няма от къде да вземете в такива количества, а и те не изгарят с посочените цветове дим.
  • 7
    4
    Русенец
    Нали искахте в ЕС? Ся, ко стана, а? - Ама то, имало много правила. - Ами има, вие какво си мислихте? Че ще има само европейски пари за усвояване по програми ли?
  • 6
    3
    До-РУСЕНЕЦ
    Пишеш абсолютни глупости и мога да ти го докажа,защото работя там.Никога не са горили боклуци.Няма инсталация за горене на боклуци и не е имало.Обгазяването на Русе не идва от теца.Направи си нощна разходка след 12/00 часа и се убеди сам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари