Тодор Тагарев: Опитваме се да анализираме произхода на дрона по снимки и остатъци

0
Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон, обясни военният министър
Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон, обясни военният министър Снимка: Цветомир Петров / БТА

Според военният министър едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът, открит край Тюленово

"Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход."

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана, информира БТА.

Той е на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово. По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило. Няма никаква опасност за гражданите и околната среда, каза Тагарев и добави, че са спазени всички протоколи за обезвреждането на боеприпаса.

Да повишаваме степента на готовност на този етап ще окаже много негативно влияние върху личния състав на армията, каза още Тодор Тагарев.

Министърът на отбраната обясни, че откриването и унищожаването на невзривени боеприаси се случва почти всяка седмица, но това е информация за цялата страна. Тагарев посочи, че това е първият подобен случай с открит дрон на крайбрежието ни.

Преди заседанието на комисията Тагарев каза пред журналисти, че очевидно дронът е паднал във водата и течението го е извлякъл към брега. Това може да се е случило преди часове, може и преди дни, оценката от пръв поглед е, че може да са минали до две седмици от неговото падане, коментира още министърът.

На извънредното заседание присъства и бившият министър на отбраната и настоящ секретар по сигурност и отбрана на президента на България Димитър Стоянов. Той посъветва Тагарев да бъде проведен семинар с областните управители, в който да им бъде обяснено как да действат в подобни ситуации. Във Висшето военноморското училище "Никола Йонков Вапцаров" има система за наблюдение, включително и на симулации на морските течения, и може да бъде извършвано наблюдение, включително с хеликоптерите на Военноморските сили (ВМС), на морското пространство в критичните пространства, коментира още Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари