The New York Times: Руската армия финализира последните приготовления за инвазия в Украйна

3
Много анализатори смятат, че Русия вече „приключва финалната подготовка за война“
Много анализатори смятат, че Русия вече „приключва финалната подготовка за война“

Много анализатори смятат, че Русия вече „приключва финалната подготовка за война

Отделни части на руската армия са в последния етап на готовност за военни действия срещу Украйна, съобщава американският вестник The New York Times (NYT), позовавайки се на високопоставен украински служител. Киев оценява, че руските военни все още не са готови за „тотална инвазия“, но много анализатори смятат, че Русия вече „приключва финалната подготовка за война“.

Все още не са получени коментари от представители на руските власти относно публикацията на NYT, пише агенция Фокус.

Американското издание пише, че прехвърлянето на 10 000 войници в Крим, включително пехота и въздушно-десантни войски, предизвиква особено безпокойство за украинските официални лица. През последните две седмици Русия също премести няколко подразделения в най-висока степен на готовност, включително военноморски сили, разположени близо до Керченския проток и в щаба на Черноморския флот в Севастопол. Според Киев това означава, че скоро Русия може да бъде напълно готова да започне военни действия на около 800 мили (около 1290 км) от източната и южната граница на Украйна.

Думите на украинския служител, според NYT, се потвърждават, между другото, и от сателитни снимки, които също показват „значително натрупване на военни сили в Крим“ през последните няколко седмици. Става дума по-специално за изображенията, публикувани тази седмица от космическата компания Maxar. Снимките, за които се твърди, че са направени над Крим, показват палаткови лагери, танкове и друго военно оборудване.

Анализатори също така твърдят, че по границата на Русия с Украйна са започнали "окончателни приготовления за война". Там, според експерти, са пристигнали полеви болници и комуникационни звена, електронни оръжия „за прекъсване на комуникациите на противника“, както и допълнителен авиационен и военен персонал. Източникът на NYT добави, че Русия наскоро е разположила два допълнителни батальона от до 1000 души с танкове, други бронирани превозни средства и артилерия. Според украинските военни към руско-украинската граница се придвижват допълнителни сили, включително подразделение на Националната гвардия, което „може да бъде разположено за задържане на територията в случай на инвазия“.

В същото време неназован украински служител отбелязва, че окончателните намерения на Кремъл "остават неясни". Според официални представители на САЩ и Украйна близо 130 000 руски войници са съсредоточени близо до границата с Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    скептик
    ама тва рашките ногу небрежни! от август миналата година все трупат войски и все 130 хиляди стоят! от 15.12. все нападат през 10-15 дни и все си седят в лагерите, ей на днеска е 05.02. и пак трябваше да са нападнали! не, много са несериозни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари