Тереза ​​Mей е новият премиер на Великобритания

0
Мей  ще е втората жена министър-председател на Обединеното кралство
Мей ще е втората жена министър-председател на Обединеното кралство

Тереза ​​Mей бе официално назначена за министър-председател на Великобритания по време на аудиенция с кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец вчера следобед. 

Мей е 13-ти по ред министър-председател, който се назначава от кралица Елизабет II по време на управлението й от 1952 г. насам. Новият премиер обеща да направи социалния аспект приоритетна задача за своя пост.

В края на юни 2016 г., след като Дейвид Камерън обяви предстоящата си оставка, Тереза ​​Мей обяви кандидатурата си за негов наследник като лидер на Консервативната партия и автоматично – премиер на страната. Първоначално в изборите участваха петима кандидати, на 7 юли стана ясно, че финалисти са Тереза ​​Медй с подкрепата на 199 депутати-консерватори и заместник-министърът на енергетиката Андреа Ледсом с 84 гласа. Победителят трябваше да бъде обявен в началото на септември след гласуването на членове на Консервативната партия. Въпреки това, на 11 юли, както е известно, Ледсом се отказа от борбата. На същия ден Мей стана лидер на партията.

Тя ще е втората жена министър-председател на Обединеното кралство. Преди Тереза ​​Мей Великобритания е имала само веднъж жена начело на страната - Маргарет Тачър, която оглавява правителството между 1979-1990 г.

По мнението на новия премиер, в бъдеще Великобритания трябва да се превърне не в страна, комфортна за малко привилегировани граждани, а страна за всички“. Първата задача за Мей е да състави правителство, след което да започне подготовката за преговорите относно изхода на Великобритания от ЕС.

Тя се противопоставя на опитите да се забави процесът Brexit или да се провежда нов референдум и обещава да се споразумее с ЕС за най-благоприятните условия за страната." Самата Тереза ​​Мей, както Камерън, бе привърженик на продължаващото членството на страната в ЕС, но преди референдума не взе участие в кампанията. В момента тя има намерение да събере поддръжници и противници на изхода на Великобритания от ЕС към редиците на консерваторите.

Финансовите пазари посрещаха положително новината, че Тереза ​​Мей е новият министър-председател на Великобритания, но анализатори предупреждават, че това може да е първосигнална реакция и несигурността за икономиката ще продължи да съществува.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари