Темпът на инфлацията се забави

0
Основната причина за това е по-умереното поскъпване на горивата, а някои хранителни продукти регистрират дефлация
Основната причина за това е по-умереното поскъпване на горивата, а някои хранителни продукти регистрират дефлация Снимка: iStock

След шест месеца почти непрекъснато ускорение, темпът на инфлацията в страната леко се забавя - от отчетеното през октомври увеличение от 3.7% на годишна база до 3.1% през ноември. 

Основната причина за това е по-умереното поскъпване на горивата, а някои хранителни продукти регистрират дефлация

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), пише Капитал.

Месечната инфлация пък е отрицателна - 0.1% спрямо октомври, като тук определящи са намаляващите цени на течни горива за битови нужди и горивата за лични транспортни средства. Те са по-евтини със съответно 3.1% и 4.5% спрямо октомври. Европейският хармонизиран индекс на потребителските цени също показва по-слаб темп на поскъпване - 3% спрямо ноември 2017 г. Разликата с българския показател идва от по-голямата тежест на транспорта в европейската методология при изчисляване на индекса.

По-скъпи, но с по-малко

Според данните на националната статистика горивата за транспортни средства регистрират инфлация от 9.4% на годишна база през ноември, което е забавяне спрямо отчетените 17.2% през октомври. Цените на течните горива за битови нужди също се забавят леко - от 20.6% увеличение преди месец до 14.6% през ноември. Забавянето вероятно се дължи на падащите цени на петрола на международните пазари.

Успоредно с горивата, цените на храните също тръгнаха надолу. Данните показват, че млечни продукти, масла и плодове са по-евтини през ноември спрямо година по-рано, е темпът на растеж на цените на зеленчуци леко се забавя - от 10.3% през октомври до 9.3% през ноември. От друга страна, хлебни и зърнени продукти поскъпват с 10.9%, вероятно заради слабата житна реколта тази година, което повиши цените на суровините.

Поглед напред

Очакванията на експерти са през 2019 г. темпът на растеж на цените да се стабилизира и дори да започне да намалява. В последния брой на "Икономически преглед" Българската народна банка (БНБ) посочва, че забавянето на растежа ще дойде от по-слабия темп на базисната инфлация, на международните цени на петрола и на стоките с административно определяни цени.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари