Теменужка Петкова: Втората тръба на "Турски поток" ще премине през България

0
Депутатите одобриха разработените от Министерството на енергетиката промени в енергийната стратегия до 2020 г.
Депутатите одобриха разработените от Министерството на енергетиката промени в енергийната стратегия до 2020 г. Снимка: БГНЕС / Архив

Депутатите одобриха разработените от Министерството на енергетиката промени в енергийната стратегия до 2020 г.

"Газпром“ внимателно следи развитието на проекта по разширението на националната газопреносна мрежа на България, която се реализира от „Булгартрансгаз“ в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. Компанията е заинтересована от реализацията на проекта и очаква 3 фаза от конкурса“, се казва в официалното съобщение на руската корпорация, цитирано от агенция ТАСС.

Това означава, че втората тръба на "Турски поток" ще премине през България. Това обяви на извънреден брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

Депутатите с голямо мнозинство одобриха разработените от Министерството на енергетиката промени в енергийната стратегия до 2020 г. Предвижда се изграждане на нова инфраструктура в рамките на 484 километра.

„В случай че „Газпром“ спре доставките на руски газ по Трансбалканския газопровод през 2020 година, България трябва да има изградена инфраструктура, за да не се окаже, че ще изпадне като ключов фактор на газовата карта на Балканите", смята министърът.

Преди дни стана ясно, че по конкурса за изграждането на новата мрежа са проведени две фази, в които са проучили необвързващи оферти на кандидати за транзит на газ до Сърбия. Резултатите показват, че няколко фирми са заявили твърдо желание да ползват тръбата след пускането.

На 3 декември държавата ще проведе и третата фаза, на която кандидатите ще подадат обвързваща оферта, с която да си гарантират капацитета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Господ дава зъби два пъти, третия ще трябва да си ги платите!"

Надпис в стоматологичен кабинет

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари