Търсят опасен газ в сградите в Русе

1
Данните за радона в жилищата ще станат част от офертите за тяхната продажба и отдаването им под наем
Данните за радона в жилищата ще станат част от офертите за тяхната продажба и отдаването им под наем Видео: КИС 13

Търсят канцерогенен газ в 2800 сгради в цялата страна. Първият етап на проучването ще продължи до септември.

Стотина сгради ще бъдат обследвани за радон в Русенско. Данните ще се събират на два етапа от по 6 месеца, като накрая ще бъдат анализирани, за да се набележат мерки за намаляване на концентрацията на този опасен за човешкото здраве газ. Въз основа на измерванията ще бъде изработена национална база данни и радонова карта с най-рисковите райони. През септември ще бъдат снети и оповестени първите данни от националното проучване.

Заради препоръка от ЕС данните за радона в жилищата ще станат част от офертите за тяхната продажба и отдаването им под наем, също като енергийните им характеристики. Радонът е първият по значимост фактор за рак на белия дроб за непушачите и втори сред пушачите. Вдишването на газа е причина за между 3 и 14% от случаите на карциноми в дихателните пътища, обявиха от Световната здравнаорганизация след поредица от  проучвания в Европа, Северна Америка и Китай.

Според статистиката всяка година на 100 000 души население в България се откриват над 200 случая на злокачествени новообразования на дробовете, а смъртността е 25 на сто. Радонът се образува при радиоактивното разпадане на урана в почвата и скалите. Той е инертен газ, който се придвижва на големи разстояния в почвата и прониква в жилищата през различни фуги в тяхната основа и през мазетата.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари