Търсят европейско финансиране за ремонт на моста на Колю Фичето

0
Необходими са 3 милиона и половина лева
Необходими са 3 милиона и половина лева Видео: БНТ Русе

Три милиона и половина лева са необходими за ремонта на моста на Колю Фичето в Бяла, Русенско.

При проверка на съоръжението специалистите са категорични, че основите на моста, строен преди 150 години са здрави, но настилката е повредена. За година в дарителската сметка за ремонт на моста са постъпили само 8 хиляди лева, които са крайно недостатъчни, съобщава БНТ Русе.

Затова ще се търси европейско финансиране.

Мостът на Колю Фичето край Бяла се руши от години. Има и сериозни пукнатини и фуги между камъните.

Димитър Славов – кмет на Бяла: „Реално се оказа, че този мост за 150 години истински, основен ремонт не му е правен. Горе настилката е компрометирана, фасадата и тия украшения от вятър, дъждове почти не си личат. Парапетът е много компрометиран. За 150 години моста се държи геройски, но всяко нещо си има нужда от поддръжка.”

Предвижда се да бъде извършен ремонт на моста, а мястото около него реновирано. На мястото зад паметника на легендарния строител - архитект ще се построи информационен центът и павилион за сувенири. Ще бъде изграден и паркинг за автобуси.

Димитър Славов – кмет на Бяла: „Паметник на културата от национално значение е нашия мост. Така, че като получим това съгласие ние имаме готовност.”

По първоначални изчисления ще са необходими три милиона и половина лева. Очаква се през септември отговор дали заданието е одобрено. Едва тогава ще се търси европейско финансиране за една от емблематичните творби на майстор Колю Фичето.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари