Търговският стокообмен на България с Германия достигна рекордните 12 милиарда евро

2
България вече заема 39-то място измежду страните вносителки в Германия
България вече заема 39-то място измежду страните вносителки в Германия

България вече заема 39-то място измежду страните вносителки в Германия

Търговията на България с Германия достигна рекордните 12 милиарда евро за 2022 година, сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба. Това означава, че търговският ни стокообмен е нараснал с 22,2 на сто в сравнение с предходната година, а България заема 38-мо място в света в класацията на германската търговия. Това съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, цитиран от БТА.

България е изнесла стоки на стойност 6,7 млрд. евро за Германия (т.е. България вече заема 39-то място измежду страните вносителки в Германия), а вносът на България от Германия възлиза на 5,4 млрд. евро (или България се нарежда на 43-то място в списъка на страните, за които Германия изнася стоки и услуги). Износът на България към Германия е нараснал с 26,6 на сто, а вносът от Германия в България се е повишил със 17,1 на сто.

За седми път след началото на прехода България има положително търговско салдо с Германия. Търговският дефицит на Германия с България възлиза на 1,3 млрд. евро. Това са рекордни стойности, които не са били постигани никога досега в историята на икономическите отношения между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари