Тапата на Дунав мост подлуди шофьорите

1
Километрични колони от камиони и автомобили на Дунав мост при Русе
Километрични колони от камиони и автомобили на Дунав мост при Русе Видео: БНТ

Километрични колони от камиони и автомобили на Дунав мост при Русе.

Причината е, че граничните власти на Румъния въведоха 100-процентов контрол на преминаващите. Това бави обработката на документите им и е причина за огромните опашки, информира БНТ.

Каква е ситуацията на контролно-пропускателния пункт?

При подхода към пункт Дунав мост вече има километрични опашки от коли и камиони. Причината е въведеният 100-процентов контрол над преминаващите от румънските гранични власти.

Когато хората излизат от България, документите им се проверяват на територията на Гюргево. И обратно, когато излизат от Румъния, те се проверяват тук, в Русе. Данните от личните карти и имената на хората се въвеждат от румънските гранични власти в информационна система и това отнема време.

Затова превозните средства се движат изключително бавно, а много от шофьорите са изнервени. Вижте какво заснехме по-рано днес.

Шофьори на камиони разказаха, че са чакали на опашката, за да излязат от страната, 7 часа. Леките автомобили се придвижват по-бързо от ТИР-овете, но въпреки това шофьорите им също са недоволни.

Христо Христов: “10-15 километра в час, 20. Взимат данните, проверяват ги 7-8 минути. Не е добре, тази сутрин чаках час и половина. Голямо задръстване имаше.”

Най-голям бил проблемът сутринта, тъй като трафикът бил много засилен и обработката на личните карти от румънските власти забавила много движението.

Пламен Мицов: “То вместо да става по-лесно, става по-трудно. Те на пет места ги записват, защо им е.”

Иван Йорданов: „По-дълго време се бавим, но ако пускат по-малко коли на по-кратко време, ще е по-добре.”

Въпреки че губят търпение на опашката, шофьорите разказаха, че са съгласни с мерките, които се предприемат за затягането на контрола по границите, тъй като това ще допринесе за по-безопасно придвижване в Европа и ще намали риска от атентати.

Иван Йорданов: “Мисля, че да, обаче ще стане много трудно по време на коледните празници.”

Повечето от шофьорите се заканиха да не пътуват в пиковите часове, а да подбират време, в което движението не е толкова натоварено.

На граничния пункт Дунав мост българските гранични полицаи правят засилени проверки, но това се отнася само за граждани на Франция и Белгия, които имат арабски произход. При необходимост, освен документите им, се проверява и багажът им.

Щателни проверки се правят и на хората от така наречените рискови държави, сред които Сирия, Иран, Ирак, Пакистан, Ливан, Афганистан.
Има и още една причина, заради която преминаването по Дунав мост се бави. Това е ремонтът, който се извършва в румънската част на съоръжението.

Там е монтиран светофар, който пропуска колите и камионите само в едната лента.

Репортер: Галя Пенчева, Оператор: Николай Лазаров

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари