Таньо Марковски: ИТ специалистите са най-големите инвеститори в имоти в момента

0
Макар и ИТ бранша да се концентриран основно в София, Варна, Русе и още няколко по-големи града, инвестициите след покупката на собствен дом често се разпилява из цялата страна
Макар и ИТ бранша да се концентриран основно в София, Варна, Русе и още няколко по-големи града, инвестициите след покупката на собствен дом често се разпилява из цялата страна

По традиция, българинът инвестира излишните си пари в имоти

За никого не е тайна, че ИТ специалистите в последните 10 години успяха да вдигнат средната работна заплата в страната в пъти. Голямото търсене на специалисти в сферата на информационните технологии и аутсорсването на тази услуга от много западни държави в посока България направи така, че в този сектор да се концентрират огромни парични потоци, разкрива Dir.bg.

По традиция, българинът инвестира излишните си пари в имоти, поради исторически причини. Хората преживели няколко поредни финансови кризи, кризи, фалити на банки, обезценяване на валутата и истинско обедняване знаят, че инвестицията в имот, особено по време на криза е начин за запазване на стойността на парите дългосрочно. Нещо повече - правилният инвестиционен имот, може да генерира стабилна доходност в дългосрочен план.

Къде инвестират ИТ специалистите?

Таньо Марковски разкрива какви са най-често срещаните инвестиционни имоти на родния ИТ бранш.

1. Инвестиция в дом

Макар и да се спори, дали жилището ни реално е инвестиция, това е първата стъпка на всеки човек, бил той и не ИТ специалист. Така, хората с висок доход правят стъпката от наем на жилище към собствено жилище. Но за родния ИТ специалист, това се е случило вече преди години и до голяма степен имотите им са изплатени.

2. Инвестиция в родния град или региона

Макар и ИТ бранша да се концентриран основно в София, Варна, Русе и още няколко по-големи града, инвестициите след покупката на собствен дом често се разпилява из цялата страна като специалистите правят покупка най-често в родния си град, или района около собствения град. Тогава покупката често е под формата на къща или вила. Причините за това са няколко - грижа за семейството, което още живее в по-малкия град/село. Като втора, не до там призната причина е и демонстрация на успех сред познати, приятели и социалната среда от ученическите години. Макар и да се подценява, това е силна движеща сила и насочва капитал в не до там перспективни райони. Разбира се, не малко ИТ специалисти, които нямат подобни желания, амбиции, или нямат различен роден град от настоящия, директно преминават към следващата стъпка:

3. Инвестиция в курортен имот

След като са си стъпили на краката и са получили сигурност чрез жилище и са постигнали детските си мечти да са успешни в очите на роднини и приятели, следващата логична стъпка, с която са закърмени българите още от времето на соца - така наречения принцип на трите ключа - апартамент, кола и вила. В тази последователност. Точно така - веднага след жилище и показност, хората се насочват към курортен имот - вила, апартамент на морето или в планината, а често и на двете места. Плюсовете на тези имоти са в това, че собственика получава възможност да почива в планина, в комфорта на собствения си дом. Което е безценно. От друга страна този имот все още може да се намери на добра цена, която пази стойност и дори може да реализира печалба в идните години. Накрая, но не на последно място, този имот може да се отдава под наем на хотелски принцип и докато не се ползва от собственика да прави стабилна годишна доходност.

"ИТ специалистите са сред най-големите инвеститори в имоти в момента. Те често купуват имоти на групи - когато един човек попадне на страхотна оферта, я споделя със своята социална среда и често група приятели правят покупка на няколко съседни имота, няколко близки къщи или дори покупка на множество имоти в затворени комплекси. Така си гарантират възможността да почиват заедно, и успяват да договорят по-добра цена заради количеството продадени имоти наведнъж, ако купуват от един и същи инвеститор или собственик", коментира Таньо Марковски. Той допълва - "Не рядко, ставаме свидетели и на сделки на покупки и продажби между колеги в последствие, което също е интересна тенденция, която рядко се наблюдава в други групи".

Сред ИТ специалистите не всеки е платен така, че да може да си позволи всичко. Но малцина имат такива заплати, че често постигат трите описани от нас цели в рамките на кратък период от време. Това прави желанието за още инвестиции в имоти още по-силна и тази малка група хора стигат до малко по-екзотични покупки като например покупка на парцел или малко парче земя близо до морето или в някое село с цел строеж. Подобни инвестиции например, може да се забележат в местността Лахана, край Поморие.

Това е едно от малкото диви места на родното Черноморие, където е разрешено да се стори само до 2 етажа и със запазване на стабилни зелени площи. Планът е непопулярен и практически никой не го ползва, независимо, че е само на 10 километра от Поморие и на около 3 от квартал Сарафово (Бургас). Подобни оазиси, които още не са застроени има на още десетина места в Черноморието, както има и много такива в страната около различни градове, включително около София. Едно от тези места е района на село Плана, около което се появяват все по-интересни обекти насред нищото, които осигуряват спокойствие, чист въздух, природа и най-важното - бърз интернет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари