СЗО: Половината свят страда от възрастова дискриминация

1
Един на всеки шест души на възраст над 60 години ежегодно преживява някакъв вид злоупотреба
Един на всеки шест души на възраст над 60 години ежегодно преживява някакъв вид злоупотреба

Един на всеки шест души на възраст над 60 години ежегодно преживява някакъв вид злоупотреба

Около половината от световното население има дискриминационни нагласи към възрастните хора, твърдят експерти от Световната здравна организация (СЗО).

"Проверените налични данни ясно показват, че степента на дискриминационно отношение към възрастните варира в различните части на света, като в страните с ниски и средни доходи тя е най-висока", заяви Казуки Ямада, ръководител на проекта на Платформата на ООН за десетилетието на здравословното стареене.

"В световен мащаб един на всеки двама души е предубеден към възрастните хора; а в Европа по-младите хора съобщават за повече възприет ейджизъм в сравнение с другите възрастови групи. Но е важно да се отбележи, че са необходими повече изследвания и данни, за да се правят заключения въз основа на географски обобщения", заявява Ямада, позовавайки се на проучване на СЗО, предаде "Дарик".

Ямада подчерта, че един на всеки шест души на възраст над 60 години ежегодно преживява някакъв вид злоупотреба, като по-високият процент е разпространен в институционални заведения като старчески домове и заведения за дългосрочни грижи. Тревожно е, че двама от всеки трима членове на персонала признават, че са злоупотребили с по-възрастен човек или са нарушили правата му през последната година.

В допълнение към опустошителните последици, които коронавирусната пандемия нанесе върху живота на много възрастни хора по света, тя разкри и стереотипите за възрастта, предразсъдъците и дискриминацията срещу тази демографска група, добави Ямада.

"В някои случаи оскъдните ресурси, като например апаратура за изкуствено дишане или достъп до отделения за интензивно лечение, са разпределяни според хронологичната възраст. Хронологичната възраст определя и мерките за физическа изолация в различните страни. Използването на хронологичната възраст като единствен критерий за мерките за физическа изолация и удължаването на периодите на изолация е дискриминационно, тъй като не отчита различните възможности и нужди на по-възрастното население".

Ямада коментира негативното и стереотипно представянето на възрастните хора в медиите по време на пандемията COVID-19.

"Възрастовият подход се прояви и в новините и медийното отразяване на пандемията, като възрастните хора като цяло бяха представени като хомогенна, уязвима и съществено различаваща се от другите възрастови групи група. Представянето на възрастните хора като крехки, уязвими и нуждаещи се от поголяма и скъпа закрила игнорира голямото разнообразие, което се наблюдава при възрастните хора“, добави Ямада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари