Свлачище за 1 млрд. спира строежа на трети мост над река Дунава

0
Инфраструктурата в Оряхово има склон, който изисква много голяма инвестиция
Инфраструктурата в Оряхово има склон, който изисква много голяма инвестиция

Пречката за изграждане на трети мост над Дунав при Оряхово – Бекет се оказа от българска страна.

Това стана ясно от отговора на транспортния министър Ивайло Московски на въпроса на депутата Явор Хайтов дали има някакви действия по построяването на подобно съоръжение.

През 2014 година се завъртяха четири варианта за нов мост на Дунав - при Оряхово - Бекет, Силистра-Кълъраш, Русе - Гюргево и Никопол - Турно Мъгуреле. 

Ние като държава ще предоставим възможност, ако има частна инициатива и желание на частни инвеститоти, и за повече от две мостови съоръжения, които има в момента. Несъмнено има градове по поречието на река Дунав в Европа, които само като градове имат по 5 или 6 моста, а ние сме две държави и това е недостатъчно. Затова е желателно и е добре за транзитния график да има повече такива съоръжения обясни Московски.

Той подчерта, че ще предоставят всичко, което е необходимо като съдействие от държавата:

Като инвестиция нямаме възможност в момента да реализираме такова съоръжение, но може да потърсим възможности да влезе в меморандумите между двете държави.

Конкретно за случая с Оряхово – Бекет Московски обясни, че това съоръжение не е най-голямата пречка да бъде изградено на публично-частно партньорство. Проблемът е в инфраструктурата и то от българската страна, тъй като частта, която каае тази инфраструктура в Оряхово има склон, който изисква много голяма инвестиция.

Там до голяма степен има свлачище. Оперативната му свързаност с моста на тази инфраструктура струва стотици милиони, зависи от проекта - може да стигне и до милиард.

Това е пречката, която спира и частните инвеститори, ако предположим, че има такива, категоричен бе министърът.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари