Световноизвестният Самуил Рефетов идва в родния си Русе за научна конференция

0
Световноизвестният Самуил Рефетов идва в родния си Русе за научна конференция
Акад. Самуил Рефетов от Чикагския университет пристига в Русе за научна конференция. Тя ще се проведе на 16 септември от 11.00 часа в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Русе. Мястото е избрано лично от проф. Рефетов, пише "Топ новини".

Тази година той е номиниран за Нобелова награда по физиология и медицина и има голям шанс да я получи, съобщи на нарочна пресконференция днес акад. Петър Иванов от БАНИ (Българска академия на науката и изкуствата), който е и член на инициативния комитет по посрещането в Русе на акад. проф. Рефетов, също член на БАНИ.

В инициативния комитет влизат още председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, директорът на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров, председателят на Регионалната колегия на БЛС-Русе д-р Антон Въжаров и директорът на Фондация „Европа“ д-р Йордан Дойчинов.

Проф. Самуил Рефетов, който е лекар и учен в областта на ендокринологията, е направил важно откритие в лечението на тежко заболяване но щитовидната жлеза.

Темата на конференцията ще бъде молекулярни и генетични основи на тиреоидните заболявания (заболявания на щитовидната жлеза). Тя е подбрана специално с цел да заинтригува по-голям кръг от медици – енднокринолози; генетици; специалисти, занимаващи се с молекулярна биология.

В програмата на посещението на проф. Рефетов е предвидено след конференцията той да се запознае с работата на МБАЛ-Русе АД, да посети РУ „Ангел Кънчев“, да се срещне с кмета Пламен Стоилов и с председателя на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев, при възможност за госта ще бъде организирана и разходка в и край Русе.

От БАНИ са направили писмено предложение до кмета и Общинския съвет проф. Рефетов да бъде провъзгласен за почетен гражданин на Русе. Досега почти всички групи съветници са изразили съгласието си за това. Сондирано е мнението и той да бъде обявен за Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет.

Проф. Самуил Рефетов е роден през 1937 г. в Русе. Напуска България на 12-годишна възраст заедно със семейството си. Пет години живее в Белгия, после в Канада и накрая в САЩ. От 1969 г. е професор в Чикагския университет. Занимава се с ендкринология и по-специално със заболявания на щитовидната жлеза. Доктор Хонорис Кауза е на много университети, получил е и голямата награда на Американската ендрокринна организация. Откритието му носи неговото име - синдром на Рефетов.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари