Световна премиера на операта "ПОЛИХЕДРОН"

0
Това уникално представление първоначално ще бъде представено на Русенска сцена
Това уникално представление първоначално ще бъде представено на Русенска сцена Снимка: Dunavmost

Това уникално представление първоначално ще бъде представено на Русенска сцена

Държавната опера - Русе е горда да обяви предстоящата световната премиера на операта "ПОЛИХЕДРОН" драма по музика на изключителната Нева Кръстева. Събитието ще се състои на 22 октомври от 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание.

"ПОЛИХЕДРОН" представлява първата музикално-сценична творба на професор Нева Кръстева, известен органист и композитор, чиято музика пресича граници и слива стилове от различни епохи във впечатляващ музикален синкретизъм. Този новаторски подход създава богата и вълнуваща картина, която изразява богатството на европейската музикална традиция през различните й етапи.

Операта разказва историята на Икар, която е добре известна от митологията на Древна Гърция. Либретото, написано от д-р Александър Александров, разработва този античен мит и го пресъздава в контекста на съвременната европейска цивилизация. Това уникално представление, което комбинира различни видове изкуство, първоначално ще бъде представено на Русенска сцена, осъществено от талантливия екип на Русенската опера.

Световната премиера на "ПОЛИХЕДРОН" в Русе представлява не само възможност за изява на съвременни български творци, композитори и либретисти, но и продължение на богатата културна история на Русе и неговия Оперен театър. Този спектакъл обещава да бъде вълнуващо и нестандартно изживяване, с оригинално режисьорско решение, включващо елементи на танцов театър, изненадваща сценография и 3-D мапинг, които ще пренесат публиката в дните на Древногръцката античност и младостта на съвременния европеец.

Диригент на спектакъла е маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи във Виена.

Режисьор - Боян Иванов, добре познат със своите иновации на театралната сцена.

Сценографията и костюмите са дело на Петя Боюкова.

Диригент на хора е Стелияна Димитрова-Хернани, а

Хореографията е сътворена от Александър Манджуков.

Като Дедал – архитект и строител, баща на Икар, ще се насладим на баса Апостол Миленков, който неотдавна гостува на русенска сцена.

Синът на Дедал – Икар ще бъде представен от Дмитрий Каплински, който за първи път ще се изяви в Русе.

В ролята на Навкрате, жена на Дедал и майка на Икар, пред взискателната русенска публика ще се представи мецосопраното Глория Пенчева.

Като Орфеевата певица ще гостува Мария-Магдалена Брегова – народна певица, която също дебютира в Дунавската столица.

Вестители на съдбата ще бъдат баритонът Теодор Петков и Нели Петкова.

Гласовитото сопрано Анна Чулкова ще чуем в образа на Небесно същество в операта “Полихедрон“.

В ролята на Детето - вестител, ще се изяви Андрей Митев от Русенска детска опера.

Всичко това ще прозвучи в единство с хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Русе!

Билетите вече са в продажба както на касата на операта, така и онлайн на www.ruseopera.com.

Без съмнение взискателната русенска публика и гостите на града ще имат незабравимата възможност да станат част от световната премиера на "ПОЛИХЕДРОН" и да се потопят в магията на нещо изконно и докосващо всички сетива!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари