Светлана Тихановска получи награда за мир

0
В четвъртък тя се срещна в Берлин с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер
В четвъртък тя се срещна в Берлин с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер Снимка: Getty Images

В четвъртък тя се срещна в Берлин с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която живее в изгнание, днес получи германската награда за мир, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На Тихановска се връчва наградата за мир "Лотар Кройсиг" заради нейната смелост като представителка на движението за демокрация в Беларус. 39-годишната опозиционерка не присъства лично на церемонията по награждаването, състояла се в източногерманския град Магдебург, но изпрати видеопослание, за да благодари за признанието на комитета, присъждащ отличието.

В обосновката си за избора на лауреат комитетът посочва, че Тихановска е била готова да поеме голям личен риск, отстоявайки вярванията си в решителен момент. Тихановска стана известна на международната общност като един от водещите опозиционни активисти, откроили се при миналогодишните продемократични протести в Беларус.

Нейният опит да измести от власт настоящия президент Александър Лукашенко на президентските избори през август 2020 г., за които се смята, че са били фалшифицирани, засилиха ролята на Европа в Беларус и в източната част на континента, насърчавайки мнозина да протестират мирно, посочва още комитетът.

Тихановска понастоящем живее в изгнание в Литва. В четвъртък тя се срещна в Берлин с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Паричното изражение на наградата "Лотар Кройсиг" е 3000 евро. Тя се присъжда от енорията на протестантската църква в Магдебург. Учредена е в памет на Лотар Кройсиг (1898-1986 г.) - германски съдия, който е бил радетел в борбата срещу антисемитизма. Наградата се присъжда на всеки две години на лица или групи, които са имали изключителен принос за постигане на мир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари