Опоненти на Лукашенко се обединиха около план за нови беларуски паспорти

0
Самопровъзгласилото се правителство в изгнание, създадено от Светлана Тихановска, откри повече от 20 алтернативни посолства и информационни центрове в чужбина
Самопровъзгласилото се правителство в изгнание, създадено от Светлана Тихановска, откри повече от 20 алтернативни посолства и информационни центрове в чужбина Снимка: © AP Photo / Robert Bumsted

Самопровъзгласилото се правителство в изгнание, създадено от Светлана Тихановска, откри повече от 20 алтернативни посолства и информационни центрове в чужбина

Опоненти на беларуския президент Александър Лукашенко, живеещи в изгнание, се срещнаха в Полша преди третата годишнина от протестите, които избухнаха след президентските избори през 2020 г., за да демонстрират единството си и да изработят стратегия за издаването на "нови беларуски паспорти", предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Самопровъзгласилото се правителство в изгнание, създадено преди година от Светлана Тихановска, откри повече от 20 алтернативни посолства и информационни центрове в чужбина.

Четиридесетгодишната опозиционерка, която е бивша учителка по английски език, напусна Беларус през 2020 г., след като се изправи срещу Лукашенко на президентските избори. Дългогодишният лидер на страната остана на власт, а критиците му казаха, че резултатите от вота са фалшифицирани.

Днес Тихановска заяви, че опозицията ще се опита да получи международно признание за новите алтернативните паспорти.

Тя говори пред няколкостотин активисти в хотел във Варшава, сред които имаше представители на независими медии и на правозащитни организации.

Тихановска призова опозиционните сили в чужбина да се обединят и да подкрепят създаването на движение с името "Нов Беларус".

"За съжаление, последните три години ни научиха винаги да се готвим за най-лошото. Свикнахме с факта, че и най-силното желание не е достатъчно, за да бъде сменена прогнилата система. Свикнахме с факта, че заради политиката на режима, нашата мирна страна днес е наричана страна агресор и е поставяна редом с Русия", каза опозиционната лидерка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    абе,
    Кой финансира Тихановска и компания?!? Гайдю се утече като му спряха парите, на тая кой и плаща?!? Беларуския народ сигурно?!?
  • 3
    2
    До 1
    Мирише, защото яко си се наакал, рушлямско тролче злобно!
  • 1
    1
    123
    Как може да се самопровъзгласиш за правителство, да правиш отделни документи и да отваряш алтернативни посолства ? Много интересна работа ! Мирише на кравешки фъшкии от двеста километра.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари