Св. Синод решава кой ще бъде новият Русенски митрополит

0
Св. Синод решава кой ще бъде новият Русенски митрополит
Снимка: bg-patriarshia.bg

Предстои днес да бъде избран новият Русенски митрополит. За престола се борят Стобийският епископ Наум и Тивериополският епископ Тихон. Преди седмица двамата получиха съответно по 22 и 15 гласа. Постъпили жалби след излъчването на двамата кандидати нямаше, а преди ден Синодът счете, че изборът им е изряден.

Митрополитският избор ще се състои днес преди обяд в столичния параклис на Светия Синод. Денят за духовенството ще започне с литургия, а след 10.00 ч. ще се осъществи и самият избор.

Патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към присъстващите, след което Негово светейшество и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Св. Евангелие собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Наум или Тихон - посочени от епархийските избиратели предната неделя.

В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Веднага след като патриархът преброи подадените гласове и оповести резултата от избора, двамата ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. Негово светейшество ще извести избраника и с кратко слово ще го приветства в новата му служба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари