Сушата пресуши най-голямата река във Франция

19
Горното течение на река Лоа̀ра във Франция почти пресъхна
Горното течение на река Лоа̀ра във Франция почти пресъхна

Горното течение на река Лоа̀ра във Франция почти пресъхна

Спадът на нивото на водите на Лоара във Франция достигна нов рекорд. Заради сушата притоците на реката пресъхнаха, предаде Ройтерс.

Пресъхването е толкова осезаемо, че на някои места, дори на около 100 км от вливането ѝ в Атлантическия океан, пясъчните ѝ брегове вече се простират докъдето стига погледът, образували са се големи острови, които дори са се свързали с брега, и на практика хората могат спокойно да пребродят разстоянието от единия до другия ѝ бряг.

Река Лоа̀ра е най-голямата река във Франция.

Дължина й е 1012 km, площ на водосборния басейн 117 480 km². Максималният отток е през февруари и март в резултат от застъпването на снеготопенето в Централния Френски масив (ЦФМ) и обилните дъждове през сезона, когато често явление са внезапните прииждания, причиняващи големи наводнения в миналото (1856, 1866 и 1911 г. катастрофални), а минималният – през август и септември. Среден годишен отток в долното течение 843 m³/sec, максимален 6000 – 8000 m³/sec.

За сравнение река Марица е три пъти малка

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари