Забраниха строителство на нови къщи в някои френски градове заради сушата

1
В някои населени места не е позволено дори миенето на коли
В някои населени места не е позволено дори миенето на коли Видео: NOVA

В някои населени места не е позволено дори миенето на коли

Докато у нас се борим със стихията на прииждащата вода, водната криза в Южна Франция се задълбочи дотолкова, че се наложи местни кметове да наложат по-сурови мерки, за да ограничат потреблението на вода, предава NOVA. 5-годишна забрана за строителство на нови къщи и басейни възмути инвеститори и кандидат новодомци в девет провансалски градчета.

Към новите забрани на кметовете на населените места в департамента Вар, Южна Франция се добавят и вече съществуващите за поливане и миене на коли, както и лимитирането на дневната консумация на питейна вода на човек.

Хидролози споделят, че поредният дъжд, който хората чакат няма да реши проблема, а е необходим изцяло нов подход към управлението на водата.

Българката Веселина Гарело е областен съветник във Вар - най-силно засегнатият от сушата департамент. Не споделя радикалните мерки, които ще оставят негативен икономически отпечатък.

Забраната наистина е драстична за хората тук. Освен това, може би ефектът от нея няма да бъде толква чувствителен, тъй като консумацията на вода за частни басейни представлява много малка част от общата консумация – около 0.15%”, казва Гарело. И добавя, че е по-важно да се решат проблемите с канализацията. Заради тях изтичал между 20 и 50% отводният ресурс в много градове в Южна Франция. Подходяща мярка според българката било и прилагането на различни тарифи в засимимост от количеството консумирана вода.

Китният средновековен град Калиан, дом на покойния дизайнер Кристиан Диор, се оказа толкова привлекателен за богати новодомци, че се наложи кметът там да спре притокът на туристи и собственици на нови жилища, за да не рискува градът да пресъхне. Мерките обаче хвърлят сянка върху строителството и туризма - ключови сектори за икономиката в района.

В друго градче - Перпинян, пък църквата възроди вековна традиция, за да се моли за дъжд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 1
    русенското вик ще направят някакъв гаф, ще изкопаят или по-надълбоко, или нещо грешно, ще пукнат някоя тръба и може да им решат проблема със сушата, понеже отнякъде ще почне да изича вода................................................................. идеята с русенското вик е че каквото правят става обратното, значи за да се реши проблема със сушата, трябва да им се каже да направят по-голяма суша и те ще причинят наводнение
  • 4
    1
    Русенци предлагаме:
    Да им изпратим Русенското ВиК командировка - тъкмо ще спрат да разкопават града ни, а там французите да си му мислят ...!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари