Строежът на най-дългия тунел в света е завършен

0
Тунелът ще преминава през най-гъсто населения пояс в Европа, познат като „синия банан"
Тунелът ще преминава през най-гъсто населения пояс в Европа, познат като „синия банан"

Швейцарските Алпи са незабравим пейзаж от грапавини, скалисти върхове и зелени долини. Свързването на дестинации, които са  изолирани от голямата планинска верига - не е лесна задача, но Швейцария успя да се справи с нея. Строежът на 56-километровия тунелГотард” е завършен и той вече официално е най-дългият ЖП тунел в света, предава Business Insider.

На 24 август швейцарските власти заявиха, че по-голямата част от техническата работа по съоражението е завършена и тестването му ще започне от 1 октомври. Първите пътнически и товарни влакове се очаква да минат по него през юни 2016 г.

Тунелът ще преминава през най-гъсто населения пояс в Европа, познат като „синия банан". Той се разпростира от Северна Англия, южно през Холандия, Швейцария, Франция, Германия и достига до Северна Италия. По-голямата част от тази площ се населява от приблизително 111 млн. души и е относително равнинна, като изключим всеизвестните Швейцарски Алпи. Съоражението ще осъществи жизненоважната връзка между Швейцария и Северна Италия.

Новият тунел е финансиран изцяло от Швейцария, като цената му възлиза на около 10,3 млрд. долара. Когато съоражението започне да обслужва пътници, времето за пътуване между градовете Цюрих, Лугано и Милано ще бъде съкратено с един час. Влаковете ще могат да преминават през тунела със скорост над 240 км/ч. Това е възможно, тъй като нивото на тунела е почти изцяло равно през цялата дължина.

От 1999 г. около 2000 служители са се трудили ден и нощ, за да издълбаят 31 милиона тона земя далеч под планините. Големите скали са пробивани със специални германски машини, които се е налагало да бъдат пръскани с вода, за да не прегряват. Тунелът е толкова голям, че работниците използват малки сгъваеми колела, за да стигнат от едно място до друго. 8 работници са загинали по време на построяването му.

Към момента проектът върви по график и няма закъснения в строежа. Макар пътуващите да оценят значително по-краткото преминаване на участъка, със сигурност ще изпуснат някои възхитителни пейзажи на красивите Алпи.

Тунелът "Готард" ще бъде открит официално с фестивал през юни 2016 г., като само 1000 от 500 000 посетители на събитието ще се сдобият с билети за първото пътуване. До преди няколко дни най-дългият ЖП тунел в света беше тунел Сейкан в Япония - 53,85 км.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари