Страсбург - "Столицата на Коледа"

0
Греяно вино, елзарска крафт бира, вкусни печива с канела и джинджифил
Греяно вино, елзарска крафт бира, вкусни печива с канела и джинджифил Видео: NOVA

Безброй изкушения има на коледния базар в "Столицата на Коледа" - Страсбург.

Най-големият град в Европа поддържа традиция на над 500 години. Коледният базар се провежда за 450-ти път. 

Празничното дърво е високо 30 метра и тежи между 7 и 9 тона. Избирането му започва още през месец март. Тази година то идва от херцогство Лотарингия. 120 души и 120 часа са нужни, за да бъде транспортирано до Страсбург. Днес то се извисява гордо на площад „Клебер”. Красят го 300 мигащи светлинки. Празничната елха „охранява” самият Дядо Коледа.

Всяка година по това време около 2 милиона души посещават Страсбург, за да се докоснат до магията на празника в сърцето на Европа и да се разходят сред 300 дървени къщички, пръснати на 11 различни места в града. 760 души се грижат за сигурността на града по време на зимните празници.

Атентатът на Коледния базар в Страсбург през изминалата година помрачи настроението на местните жители. Тази година обаче страхът е преодолян. Тук се стичат хора от цял свят и местните власти очакват икономическите печалби от пазара да достигнат 250 млн. евро. 

Греяно вино, елзарска крафт бира, вкусни печива с канела и джинджифил, традиционни специалитети, свещи, венци и гирлянди, занаятчийски произведения. Тук има за всекиго по нещо, а дори и да ви липсва коледен дух, Страсбург ще го събуди. Както и ангелът пазител Габриел – пратеник на Господ. Големите бели крила не му тежат. Той е тук три пъти в седмицата, за да посреща гости от цяла Европа и да ги дарява с добро.

На коледния базар се запознаваме и с Брондън, изкушени от миризмата, която се носи от неговия щанд. Рецептата остава в тайна. Печените курабийки са семеен бизнес. Таткото на Брондън започва, когато е едва 28-годишен. Днес синът му продължава традицията на магията, наречена Коледа!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари